Afbeelding
Foto: archief

Drie miljoen voor Arbeidsmarktregio Twente

ALMELO - Er is drie miljoen euro aan Europees geld beschikbaar voor de Arbeidsmarktregio Twente. De gemeente Enschede is als centrumstad verantwoordelijk voor het aanvragen van deze subsidie uit het Europese Structuur Fonds, maar ook Almelo en Hengelo hebben een centrumfunctie voor hun subregio.

Een deel van het geld wordt ingezet om werkzoekenden te ondersteunen met advies en bij het opstarten van een eigen onderneming, het Leger des Heils zet mankracht in voor begeleiding naar werkgerelateerde activiteiten of regulier werk.

Opleiding

Daarnaast verwijst het Leerwerkloket werkzoekenden naar een opleiding teneinde aldus een extra impuls te geven voor het volgen van een opleiding om die betaalde baan mogelijk te maken en ontvangen scholen voor speciaal onderwijs voor extra begeleiding van leerlingen.

Verdeelsleutel

De regio Twente is één van de 35 arbeidsmarktregio 's in Nederland die op basis van een verdeelsleutel, zoals grootte, aantal werkzoekenden en leeftijdsopbouw, een vooraf bepaalde subsidie kunnen krijgen uit de Europese vleespotten.

Integraal

De regio heeft daarnaast met het Werkplein Twente gekozen voor een integrale aanpak om nog meer mensen in de regio aan het werk te krijgen.

Coaches

Er zijn regionaal veertien arbeidsmarktcoaches aangesteld om via een extra professionele inzet minimaal zevenhonderd kandidaten met een antoonbaar forse afstand tot de arbeidsmarkt te linken aan werk, op basis van individuele competenties, ondersteunende instrumenten en het aanbod van vacatures.

Deals

Er zijn 35 regio's van waarin de gemeenten en UWV de dienstverlening aan werkgevers en werkzoekenden vormgeven. Daarover is indertijd overeenstemming bereikt tussen VNG, UWV en ministerie van SZW. Deze indeling is van onderop, door gemeenten zelf, tot stand gekomen, na forse investeringen in de samenwerking in de regio's.

Gemeenten en UWV worden hierbij ondersteund door de landelijke Programmaraad. In de meeste arbeidsmarktregio's voeren UWV, gemeenten en de SW-sector de werkgeversdienstverlening uit in een Werkgeversservicepunt. De Programmaraad biedt een overzicht van de regionale Werkgeversservicepunten die bekend zijn. Gemeenten die de overstap willen maken naar een andere arbeidsmarktregio, horen de procedure die hiervoor geldt te volgen.