Afbeelding
Foto: archief

Uitstel van werk aan Twentekanalen leidt tot veel irritatie

ALMELO/HENGELO – De aanbesteding van het project Verruiming Twentekanalen is mislukt en dit betekent een vertraging van de werkzaamheden met zo'n anderhalf jaar. De betrokken gemeenten, voorop Almelo en Hengelo, maar ook Enschede, Hof van Twente en Twenterand, balen van het uitstel van de verbreding en verdieping der kanalen de Twente-kanalen.

De bereikbaarheid over water en de noodzaak de wegen te ontlasten laten nu namelijk langer op zich wachten. De verruiming betekent zoals bekend dat op termijn schepen met een grotere afmeting en meer diepgang via de Twentekanalen kunnen varen, wat het vervoer over water financieel nog interessanter zal maken en bedrijven eerder zal doen besluiten gebruik te maken van de binnenvaart. Hoe eerder dat gebeurt des te beter, want het gaat om handel en dus omzet.

De verbreding en verdieping van de Twentekanalen is een direct belang voor de overslag van goederen/containers bij Combi Terminal Twente in de haven van Hengelo en in toenemende mate Almelo. Daarbij is het cruciaal voor bedrijven die in de havengebieden zijn gevestigd.

Overleg

De bedrijven in de Twentse havengebieden en de logistiek hotspot-organisatie van Port of Twente willen nader overleg. Ze wijzen erop dat 31 bedrijven vier jaar geleden de Beter Benutten-deal met de toenmalig minister van Verkeer en Waterstaat sloten.

Knelpunten

Tevens zullen ze Rijkswaterstaat uitnodigen om zo spoedig mogelijk te bespreken welke knelpunten met voorrang moeten worden opgepakt en ook hoe ze met het onderhoud van het kanaal denken om te gaan, zolang de 'geregelde verruiming' nog niet tot uitvoering wordt gebracht.