Jan Eikelboom
Jan Eikelboom Foto: PR Nieuwsuur

Politieke polsslag in Almelo menig uur landelijk nieuws

ALMELO - De gemeente Almelo staat de komende twee weken, van 15 tot 26 januari, centraal in de uitzendingen en op de website van het televisieprogramma 'Nieuwsuur'.

Verslaggever Jan Eikelboom, voorheen in oorlogscorrespondent in met name het Midden Oosten, kiest voor de gelegenheid bivak in de schone Heerlijckheid van Oost-Nederland. Hij doet dit met het oog op de raadsverkiezingen van 21 maart. Almelo zal de vierde 'standplaats' zijn van waaruit verslag wordt gedaan in de serie De Onderstroom - Nieuwsuur in de gemeente.

In deze serie gaat Eikelboom het land in, om vanuit dorpen en steden verslag te doen van wat er leeft, van plattelandsgemeente tot probleemwijk, om zo de stemming te peilen in het land. Nieuwsuur geeft daarmee een vervolg aan de serie Buiten het Binnenhof, vorig jaar uitgezonden in aanloop naar de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Mogelijk is er aandacht voor het grote aantal fracties in de Almelose gemeenteraad (zie ook de rubriek van Scipio hiernaast).

Lokale verhalen'

Eikelboom beoogt te laten zien wat er leeft in de wijken. Lokale verhalen die illustratief zijn voor landelijke thema's als de leefbaarheid van de wijken, de gevolgen van de decentralisaties en de (vermeende) kloof tussen burger en bestuur. Behalve voor problemen is er oog voor oplossingen die overheden en burgers aandragen.

Moskee normaal

Er zal vanuit Almelo onder meer aandacht worden besteed aan armoedeproblematiek en aan de Turkse gemeenschap in de stad. De geplande bouw van een nieuwe moskee is maatschappelijk noch politiek een probleem in de stad, waar in de jaren zeventig de eerste moskee van Nedrerland verrees, geopend door toenmalig burgemeester Schneiders en minister Boersma van Sociale(!) Zaken.