Verkiezingen I

Over een week of tien zal ook in Almelo een nieuwe gemeenteraad worden gekozen. Nog steeds is niet precies bekend hoeveel en vooral welke partijen meedoen naar de bezetting van de 35 zetels die in de Almelose raadszaal te verdelen zijn. Je hoort nogal eens zeggen dat versplintering een probleem is in de Nederlandse politiek. Het schrikbeeld is dan 35 fracties met één volksvertegenwoordiger. Dat zal zo'n vaart niet lopen, er is vast wel een partij die stilletjes op twee zetels hoopt. Of iets meer. Zo mikt de Minimapartij op vier zetels. Nu heeft de partij er één, ook nog min of meer toebehorend aan de PvdA, want het raadslid stapte uit die club om voor zichzelf te beginnen. Het gaat er niet om hoeveel kiesgerechtigde minima (raar woord trouwens) in Almelo wonen, maar hoe belangrijk die zo'n partij vinden. Minima willen misschien wel maximaal kiezen.

Alle partijen gaan trouwens, als je de aanvoerders moet geloven, winnen, maar dan zijn er opgeteld tenminste zeventig zetels nodig. Die zijn er niet, 35 fracties is echt het maximum. Tijd voor een kansberekening

LAS, CDA en VVD moeten in staat zijn elk vier zetels te halen, SP, PvdA, CU en D66 kunnen drie tot vier zetels halen, GroenLinks en Cete twee tot drie. Voor de Minimapartij, Leefbaar Almelo en Democraten.Nu zal het wel kantje-boord een zetel zijn. Dat maakt 28 zetels De aanmelding van deelname van de PPV is er, maar veel nog in raadselen gehuld (geen namen bekend, laat staan een lijsttrekker), maar de partij was, bij de landelijke verkiezingen van afgelopen jaar, goed voor zo'n twintig procent van de stemmen. Dat zou 21 maart voor zeven zetels, maar lokaal zal het minder zijn, zeg vijf.

Versplintering? Ach wat, daar maken angstige en slechte bestuurders zich zorgen over! Het is dit jaar exact een halve eeuw geleden dat minister Polak zei dat democratie niet voor bange mensen is. En het ging, hoe actueel, destijds ook nog eens om mensen uit andere landen.

Burgemeester Gerritsen had het enige goede antwoord toen hij afgelopen week in zijn nieuwjaarspeech zei dat hij daar niet over gaat, over versplintering.

En zo is het maar net, als benoemde burgemeester moet hij ver blijven van de keuze van de kiezer. En kun je niet beter met gelegenheidscoalities werken dan met een meerderheidscoalitie? De vraag stellen is hem ook hier beantwoorden. Gerritsen had aan zijn opmerking dat hij niet over de versplintering gaat nog kunnen toevoegen dat Almelo eigenlijk prima wordt bestuurd, ook in vergelijking met omliggende gemeenten, waaronder de andere Twentse steden Enschede en Hengelo. Als er dan toch iets op burgemeester Gerritsen aan te merken valt, dan dat hij de komende vier jaar in vergaderingen zich eerstens voorzitter van de gekozen gemeenteraad opstelt, tweedens als voorzitter van het college en pas in derde instantie als ambtenarenhoeder met 4,5 miljoen in de achterzak.

Scipio