Afbeelding
Foto:

Tips voor veilig afsteken

TWENTE - Het einde van het jaar nadert, en traditiegetrouw is de periode van vuurwerk in aantocht. Elk jaar maken we er gezamenlijk een spektakel van om op oudejaarsavond het jaar gedag te zeggen met spectaculair vuurwerk. Een feestelijk ritueel, maar het leidt helaas ook vaak tot verwondingen en klachten. Ook de regelgeving rondom vuurwerk wordt steeds meer aangescherpt.

In verschillende plaatsen in het land wordt geƫxperimenteerd met vuurwerkvrije zones. Dit is in het leven geroepen om overlast rondom vuurwerk tot het minimum te beperken. Vaak worden plaatsen zoals ziekenhuizen, bejaardencentra en dierenopvangcentra uitgeroepen tot vuurwerkvrije zones om overlast en gevaarlijke situaties daar te voorkomen. Het afsteken van vuurwerk in dit soort zones is een strafbaar feit. Ook in Twente wordt al enige tijd gesproken over de invoering van deze zones, maar tot op heden is dit niet aan de orde. Het blijft dus bij vrijwillige initiatieven. Wel moeten inwoners zich altijd aan de wet houden bij het afsteken van vuurwerk. Zo mag er alleen vuurwerk afgestoken worden dat voldoet aan de Nederlandse wet. Dit houdt onder andere in dat het een Nederlandse handleiding moet bevatten en moet zijn goedgekeurd voor particulier gebruik.

Veilig
Daarnaast moet de verpakking een afbeelding bevatten waarop het effect van het vuurwerk te zien is. Ook informatie over de producent, het artikeljaar en productiejaar moeten op de verpakking staan. Het afsteken van illegaal vuurwerk is een strafbaar feit en kan de gebruiker een boete opleveren. Desondanks is er veel illegaal vuurwerk in omloop. Een aantal bekende soorten vuurwerk die in Nederland illegaal zijn, zijn bijvoorbeeld cobra's, strijkers, Romeinse kaarsen, Chinese rollen en babypijltjes.

Verkoop
De verkoop van vuurwerk zal binnenkort weer van start gaan. Dit is wettelijk toegestaan vanaf 29 december bij de erkende verkooppunten die hier een vergunning voor hebben. Omdat 31 december dit jaar op een zondag valt zal er die dag geen vuurwerkverkoop zijn. In plaats daarvan mogen de verkooppunten al op 28 december vuurwerk verkopen. Afhankelijk van het type vuurwerk moet de koper minimaal 12, 16 of 18 jaar zijn. De verpakkingen laten zien wat de minimum leeftijd is voor dat specifieke soort vuurwerk. Het afsteken van vuurwerk mag pas van 31 december 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur. Net als voor de verkoop geldt ook voor het afsteken van vuurwerk een minimumleeftijd, aangegeven op de verpakking.