Afbeelding
Foto: Marinus Blaak (Gele Raaf)

Stemmige herdenking der dierbaren op Groenedael

ALMELO - Er was afgelopen week een stemmige bijeenkomst met lichtjes op de begraafplaats Groenedael.

Een bijeenkomst met en van herdenking, overweging en bezinning. Om stil te staan bij dierbare overledenen. Er waren enkele toespraken, gedichten werden voorgelezen en iedereen kon een kaars krijgen om bij het graf van een familielid of zomaar bij een willekeurig graf te zetten. Ieder heef zo zijn of haar eigen gedachten en/of rituelen.

Deze plechtigheid trekt elk jaar meer deelnemers naar de begraafplaats Groenedael en het daar gevestigde crematorium.

Al een aantal jaren vindt deze bijeenkomst in de tijd van kerst en jaarwisseling plaats.

Contemplatie

De bijeenkomst is voor iedereen die iemand verloren heeft, of een andere reden heeft voor een contemplatief moment. Dat kan heel kort geleden zijn, maar ook iets langer of misschien al heel lang.

Herinneringen

Voor de één zal de dierbare op die begraafplaats in Almelo liggen, voor een ander is de gedenkplek elders. Maar het gevoel van verlies delen de aanwezigen met elkaar, tijdens de devote plechtigheid, elkeen met eigen herinneringen. Vooral in de donkere dagen van december is het voor velen belangrijk te ervaren dat ze niet alleen zijn in hun verdriet. Met muziek, woorden en rituelen van licht worden overleden dierbaren herdacht. Herinneringen, momenten, in een troostrijke sfeer. Velen dragen letterlijk een lichtje mee Aan het eind van de plechtigheid kan men die naar het graf van een dierbare, de urnenmuur of de gedenkplek 'voor het ongekende, maar niet vergeten kind' brengen, waar het kaarsje tot in het nieuwe jaar brandt. Uiteraard is het ook mogelijk het lichtje mee te nemen naar een eigen gedenkplek.

Nadrukkelijk

De jaarlijkse bijeenkomst voorziet gezien elk jaar toenemende en bovendien een nadrukkelijke behoefte. Mensen met mensen over mensen. De dood doodt niet alles, de herinnering brandt.

Elders ook

Ook in andere gemeenten in de wijde regio vinden er vaak uitgaande van de uitvaartbranche dit soort bijeenkomsten, soms ook op oudjaarsdag of - zoals weldra in Wierden op de dodenakker aan de Vriezenveenseweg aldaar - op de avond vóór oudejaarsdag.