Ervencoaches de boer op
Ervencoaches de boer op Foto: PR

Ervencoach als vraagbaak voor boeren met problemen

ALMELO/TUBBERGEN – Als ervencoaches denken Karin Harink en Martine van Burgsteden mee met boeren mee over het maken van keuzes.

Het buitengebied wordt voor een groot deel gebruikt en onderhouden door de landbouw. Zo telt de oostelijk van Almelo gelegen gemeente Tubbergen zo'n vijfhonderd agrarische bedrijven. Steeds meer ondernemers komen voor een keuze te staan, doorgaan of niet, hetzij doordat ze geen opvolging hebben, er onvoldoende uitbreidingsmogelijkheden zijn of de ondernemer moeite heeft met de steeds veranderende wet- en regelgeving.

'Globaal kun je zeggen dat het met een derde deel van hen goed gaat, dat een derde deel stopt en een derde deel denkt na over manieren om het voortbestaan van hun bedrijf te garanderen', zegt Harink die in de komende maanden samen met Van Burgsteden letterlijk de boer op gaat als ervencoach. 'Vooral de laatste twee groepen staan voor belangrijke keuzes. Maar wat willen ze, wat kunnen ze en wat mogen ze? Daarbij komt dat het niet maken van keuzes al te vaak nog grotere gevolgen kan hebben voor de ondernemer of het gezin.'

Een ervencoach kan hierbij als vraagbaak fungeren en helpen bij het zetten van een volgende stap. 'Bijna iedere boer krijgt vroeg of laat te maken met zaken als asbestsanering, ruimtelijke kwaliteit, Natura2000, het voorkomen van sociale problemen, energietransitie, duurzaamheid. Agrariërs die erover denken om hun functie uit te breiden of juist te stoppen met hun bedrijf komen weer heel andere vraagstukken tegen variërend van rood-voor-rood of zorg voor familieleden. Wij geven agrariërs informatie over alle mogelijke regelingen en beleid op deze gebieden. Wij functioneren eigenlijk als een soort wandelend informatieloket.' De ervencoaches zullen in het voorjaar agrarische ondernemers actief benaderen. De keukentafelgesprekken zijn vertrouwelijk en anoniem. De ervencoaches beschikken over een uitgebreid netwerk. Dit netwerk kunnen zij, indien gewenst, inzetten om ondernemers waar nodig en mogelijk verder te helpen.