pand Dansschool Veeenstra
pand Dansschool Veeenstra Foto: Marinus Blaak (Gele Raaf)

Sluiting Dansschool Veenstra, einde van een tijdperk

ALMELO – Het is onduidelijk wat er gebeurt met het pand van de fameuze dansschool Veenstra als de deuren vanavond vrijdag 22 december voor de laatste keer dicht gaan, tachtig jaar en zes maanden na de opening. Het pand is al verkocht. Maar onbekend is aan wie. In de buurt spreken ze over een bestemming in de zorg.

Misschien wel de helft van stijldansend Almelo heeft in de afgelopen tachtig lessen gevolgd bij de dansschool, die in 1926 werd opgericht door Tjalke Veenstra, een keurige man van het type dat ooit dandy werd genoemd. Zijn ouders baatten aan de Tuinstraat (nu hoek Sesastraat/Sligtestraat) een café uit, maar Tjalke wilde voetjes van de vloer en zag een gat in de dansmarkt. Na de Tweede Wereldoorlog ging het voor de wind, want het hoorde min of meer tot de opvoeding dansles te nemen, met name de ballroomdans. De komst van Rock'n Roll was het begin van het einde van de Foxtrot, Engelse Wals en Tango. Ook de jive kon dat niet tegenhouden.

Toch hield Veenstra het nog lang vol, terwijl het niet de enige dansschool in Almelo was. De roemruchte dansschool gaat nu toch stoppen en daarmee verdwijnt dik tachtig jaar dansschoolhistorie waarvan de laatste tientallen jaren aan de Sesastraat.

Jeanne en Johan Fikkert

Jeanne en Johan Fikkert zwaaiden vele jaren de scepter over het bedrijf en de dansvloer en markeren het einde van een tijdperk van ontluikende liefdes, pijnlijke voeten, lange tenen en bovenal mooie herinneringen. 'Na een prachtige danstijd is de tijd aangekomen dat wij naar een mooi huis gaan in Aadorp en daar hopen te blijven wonen tot ons einde. Wij willen al die leerlingen die wij dansen mochten leren in Almelo en de verre omgeving danken voor de mooie tijd en het vertrouwen dat ze in ons hadden. Velen hebben wij dansen geleerd en heel veel paren opgeleid die aan de danswedstrijden mee hebben gedaan. Zij hebben voor veel successen en naamsbekendheid gezorgd en Danscentrum Veenstra Hartje Almelo hierdoor mede op de kaart gezet.

De laatste dansavond begint om 20.00 uur en eindigt om 22.30 uur, moet er een worden met een lach en een traan.