officiële ingebruikneming zonnepark Boeldershoek
officiële ingebruikneming zonnepark Boeldershoek Foto: PR Twence

Twence zwaait Almelo uit en wil Münster er geleidelijk bij

ALMELO - De gemeenten Almelo en Oldenzaal willen hun aandelen in Twence te gelde maken, maar het bedrijf zelf zal ze niet kopen, want dat zou ten koste gaan van het rendement van het bedrijf.

Het is wel mogelijk dat andere aandeelhoudende Twentse gemeenten ten laste van de eigen begroting aandelen bijkopen. Er is belangstelling van onder meer Berkelland, Hellendoorn, Hof van Twente en Twenterand. De gemeente Almelo maakt haast, want heeft de opbrengst nodig om de begroting op middellange termijn op orde te brengen.

Twence wil zijn missie als (eu)regionaal duurzaamheidsbedrijf meer cachet en inhoud geven waarbij de levering energie en grondstoffen centraal staat. De aandeelhouders van Twence laten weten te verwachten dat de onderneming nieuwe activiteiten ontwikkelt die een substantiële bijdrage leveren aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de aandeelhoudende gemeenten. Hierbij zal aansluiting worden gezocht bij regionale initiatieven, zoals de Twentse Energie Strategie, de Agenda voor Twente, Mineral Valley Twente en Afvalloos Twente. Concreet betekent dit dat Twence de haalbaarheid van onder meer luierrecycling, asbestverwerking en ruimbemeten zonneparken gaat onderzoeken.

Zonneparken

Onlangs werd een groot zonnepark aangelegd op de Boeldershoek tussen Hengelo en Enschede en ook zijn er plannen op Elhorst-Vloedbelt in Zenderen, op de grens met Almelo.

De gemeenten die aandeelhouder zijn en blijven van afvalverwerker en energieopwekker Twence ijveren nog steeds voor geleidelijke toetreding van Stadt Münster als nieuwe aandeelhouder. Voorshands staat (Duitse) wetgeving dit in de weg, maar dat is niet voor de eeuwigheid