Afbeelding
Foto: Petra Koenderink

Santa Claustrofobisch

Ho, ho, ho … Ja, lieve lezers, wij staan op de kerstmarkt. We verkopen zelfgebreide kerstsokken. Heel hip. Het hele jaar zijn we al met de breinaalden in de weer. Nou ja, mijn vrouw en dochter dan. Die kleine mannetjes bij mij thuis hebben er niet zoveel gevoel voor. Die komen pas in beweging als er wat te verdienen is. Nu dus.

Ik help ze natuurlijk en denk niet bepaald Santa Claustrofobisch. "Pak het groot aan met deze kerstgekte, jongens", verkondig ik. En zie daar, een eigen 'marktonderzoek' leverde ons de wijsheid op dat wij de enige zijn met deze wollige voetkleding. Mijn commerciële tijgertjes adviseerde ik dan ook om de prijs wat op te voeren en de antislibzolen flink in de sneeuw te zetten. Dat leverde ze geen windeieren op. Wat een team!

Over teamspel gesproken. Ik las laatst een interview met buitengewoon Hoogleraar Woningmarkt aan de UvA, Johan Conijn. Hij stelt dat veel mensen een onjuist verwachtingspatroon hebben van makelaars. Zij zien de makelaar als een onafhankelijke marktmeester, die vraag en aanbod zo goed mogelijk bij elkaar brengt. Maar ik kan u verzekeren, dat zijn wij pertinent niet. Zowel verkopers als kopers kunnen zich laten begeleiden door een makelaar. Net als een advocaat staan wij aan de zijde van één van de partijen. Logisch ook, want de verkoper wil snel verkopen tegen de hoogste prijs. De koper wil juist keuzemogelijkheden, tijd en de laagste aankoopprijs.

Brrrr …. Ik begin nu toch echt koude voeten te krijgen. Tijd om naar huis te gaan. Maar niet zonder van die lekkere warme sokjes. "Jongens, geef mij eens even een paar van die sokken mee". "Dat kan meneer", krijg ik tot mijn verbazing ineens heel formeel als antwoord. "Dat is dan vijf euro", dan houdt hij zich wijselijk stil. "Hmm, maar ik heb niets meer te kiezen en dit zijn nou niet bepaald de mooiste, toch?!", probeer ik ad rem. Ze overleggen. Nu heb ik ze in de hoek. "U heeft gelijk meneer, u heeft inderdaad niets te kiezen", aldus mijn gepeupel. Terwijl mijn vrouw mij tevreden toelacht, articuleert de kleinste: "Dat wordt dan zeven euro vijftig. Meneer". "Waaaat?". Mopperend trek ik de portemonnee om er een eind aan te breien. Echt helemaal niemand kan ontsnappen aan de marktwerking.

Patrick Oude Egberink
Directeur NAMACO Twente