Orkest van het Oosten: nieuwe en cruciale fase

ALMELO – Er moet nog dit jaar een visie van de provincie Overijssel komen op de toekomst van het Orkest van het Oosten dat met het Gelders Orkest één duurzame en kwalitatief hoogwaardige symfonische voorziening in Landsdeel Oost tot stand moet brengen. Achter de schermen zou er al van alles gebeuren, waarbij de Raad van Toezicht een belangrijke rol speelt. Eén van de toezichthouders is de voormalige burgemeester Hermans van Almelo.

Volgens een decreet van de landelijke Raad voor Cultuur, onder voorzitterschap van voormalig cultuurwethouder Van Hees van Enschede, moet de vernieuwing annex versterking in 2019 geëffectueerd moeten zijn en dus is er nog een jaar de tijd voor de uitwerking, maar dat lijkt langer dan het is.

Niet voor niets hebben de Provinciale Staten van Overijssel gedeputeerde Maij van Kunst en Cultuur recent opgedragen haast te maken. De provincies Overijssel en Gelderland zijn na de rijksoverheid de belangrijkste subsidiënten van provinciale orkesten. Overijssel heeft door de jaren heen de waarde van 'symfonische muziek van hoge kwaliteit' beklemtoond. De vraag is nu hoe dit handen en voeten krijgt bij een nauwe samenwerking of een fusie, de keuze van de vestigingsstad en de artistieke én maatschappelijke missie.

De Staten van Overijssel hebben Maij laten weten de kwaliteit van het Orkest van het Oosten te borgen óf zelfs te versterken.

Spanjaard

Overigens heeft het Orkest van het Oosten artistiek de wind in de zeilen sinds het aantreden dit najaar van Ed Spanjaard als vaste dirigent. Opvallende keuzes in zijn eerste programma: de zelden gespeelde Faust Symfonie van Liszt, toneelmuziek van Diepenbrock en twee werken van jonge Nederlandse componisten. Bovendien neemt hij zelf ook nog plaats aan de vleugel. 'Dit orkest en ik, we weten wat we aan elkaar hebben.', zegt hij op de site van het orkest.

Van alles wat Spanjaard eerder al met het Orkest van het Oosten heeft gedaan is de Wagner-cyclus Der Ring des Nibelungen tussen 2009 en 2012 wel het toppunt. Tot nu toe dan. Want je zult hem niet horen beweren dat die titanenklus met de Nederlandse Reisopera niet valt te overtreffen. 'Of ik het mooiste hier al heb gehad? Nee. Het is niet één opgaande lijn, maar een route waarvan ik de vertakkingen zelf ook niet zie aankomen. Met alle uitdaging vandien.'