Afbeelding
Foto: PR

Almelo gaat aan slag met (hulp bij de) verwijdering van asbest

ALMELO – De gemeente Almelo gaat aan de slag met de sanering van asbest. Dat moet ook, want met ingang van 2024 zal het in Nederland verboden zijn om asbest toegepast te hebben dat aan de buitenlucht is blootgesteld.

Dit betekent dat eigenaren van gebouwen met asbesthoudende dakbedekking deze voor 2024 moeten verwijderen. Hierbij maakt het niet uit of dit dak in bezit is van een particulier, een bedrijf of de overheid. Ook de toestand van het dak is irrelevant voor het verbod. Daken in heel slechte en verweerde staat moeten al eerder verwijderd worden, zo heeft de rijksoverheid laten weten.

De gemeente Almelo neemt zowel bestuurlijk als ambtelijk deel aan het provinciaal overleg waarbij wordt gekeken hoe te komen tot een versnelling van de verwijdering van asbest dat is blootgesteld aan de buitenlucht.

De gemeennte vergoedt het inleveren van asbest door burgers, met een maximum van 35 vierkante meter per perceel. De kosten die normaal gesproken hiervoor bij de burger in rekening worden gebracht, worden nu tot een maximum van een ton door Twente Milieu bij de gemeente in rekening gebracht. Er zal worden geïnventariseerd waar in Almelo nog asbest in de buitenlucht aanwezig is.