Sanne Lolkema
Sanne Lolkema Foto: Marinus Blaak (Gele Raaf)

Sanne Lolkema in finale van debatstrijd de speechtopper

ALMELO - De vijftienjarige Sanne Lolkema van de scholengemeenschap Het Noordik te Almelo won afgelopen week tijdens de finale van een debatwedstrijd voor scholieren de prijs voor de beste speech. De zestienjarige Puck Koning van het Carmel College Salland in Raalte werd door jury en publiek uitgeroepen tot de beste debater vóór de even oude Jorgos Kritikakis van Bataafs Lyceum te Hengelo.

De aanmoedigingsprijs werd gewonnen door vijftienjarige Seth van Petersen van het Stedelijk Lyceum Innova te Enschede. De zevende editie van de Overijssel Debat Award vond plaats in het provinciehuis te Zwolle.

In het finaledebat verdedigde Koning de stelling dat een bindend referendum onmisbaar is in het huidige democratisch bestel. Volgens de juryvoorzitter Wiggers was het niveau van de debatten hoger was dan ooit. 'De debaters in de finale waren zeer aan elkaar gewaagd. Puck won dan ook met een neuslengte.' Tijdens de Overijssel Debat Award 2017 zijn twintig leerlingen in vier debatrondes, een speechronde én de finaleronde beoordeeld door een deskundige jury, met statenleden en een griffier.