Afbeelding
Foto: Rodelta

Rodelta maakt nieuwe start aan de A35 in Almelo

ALMELO - De pompenfabriek Rodelta is van Hengelo naar Almelo verhuisd. De nieuwe vestiging staat op Twentepoort Oost aan de A35, een zichtlocatie.

Niet alleen de machines en het magazijnstellages met inhoud gingen met trucks van het Almelose transportbedrijf, ook de complete kantoorinventaris werd van Hengelo naar Almelo getransporteerd. De blikvanger is een immense pomp van achttien ton vóór het pand. Het is niet helemaal toevallig dat Rodelta op deze plek terechtgekomen is. De pompen die hier worden gemaakt, moeten de hele wereld over en dankzij de ligging aan de snelweg en nabij het Twentekanaal zijn er prima verbindingen.

Overname

De overname door het Indiase Kirloskar in juli 2015 betekende een nieuwe impuls voor het bedrijf dat in 1946 werd opgericht door twee ingenieurs die hun sporen hadden verdiend bij Stork in Hengelo. Door de overname kan Rodelta beschikken over het veel uitgebreidere programma Pompen van het moederconcern. Daarbij is het potentieel aan kennis van belang, dat in de hightechregio Twente voorhanden is. Voor de overname lag de ontwikkeling op een veel lager niveau. Dat heeft geresulteerd in een eigen Design Engineering-team dat nieuwe pompen ontwikkelt, en minder doorontwikkelingen van bestaande ontwerpen. Manager Operations Van de Kraats gelooft in het benutten van het talent in de eigen regio: 'Hier zit de kennis en je hebt hier je eigen netwerk, je spreekt dezelfde taal. De ontwikkeling en fabricage van pompen zit van oudsher hier in Twente.' Voor Van de Kraats was de verplaatsing van de machines de grootste zorg, maar het liep allemaal gesmeerd. 'Ik heb met verbazing gekeken hoe de machines werden opgepakt en werden verplaatst. Vooral de kotterbank en de carrouseldraaibank zijn gigantische machines, maar met schakelkasten en al werden de machines met twee kranen opgetild en op een dieplader geladen. Dat was heel handig bekeken, want daardoor was het niet nodig de schakelkasten los te koppelen. Dat scheelde heel veel tijd en dus geld.' Van de Kraats prijst de soepele manier waarop alles in goed overleg werd gedaan. 'Voor het verhuizen van het magazijn, zette Bolk een oplegger en een heftruck neer en we konden zelf uitzoeken wat er mee moest en als de oplegger vol was, kwamen ze die ophalen.'

Wereldwijd

Op een oppervlakte van ruim 3.800 vierkante meter, plus nog bijna 1.200 vierkante meter kantoorruimte, is Rodelta in Almelo klaar voor de toekomst. Met de centrifugaalpompen die het bedrijf ontwikkelt en produceert, kunnen alle soorten vloeistoffen verplaatst worden. De nadruk lag op de olie- en gasindustrie, maar er is een verschuiving naar de watermarkt.. Rodelta levert niet alleen pompen die geschikt zijn voor het verplaatsen van drinkwater, maar ook pompen die overtollig oppervlaktewater aankunnen. Het oude Rodelta was vooral op de Benelux gericht; de vernieuwde onderneming werkt na de Indiase overname wereldwijd. Inmiddels werken er in de Almelose vestiging dertig mensen.