Infrastuctureel gaat het werk door
Infrastuctureel gaat het werk door Foto: archief

Weer dreiging van procedures Bornerbroekers op XL Park

ALMELO/BORNERBROEK - De bezwaren vanuit met name Bornerbroek tegen aanpassingen van het bestemmingsplan en het beeldkwaliteitsplan voor XL Park zijn niet van tafel na gesprekken met wethouder Ten Seldam. Toch stelt de wethouder de gemeenteraad voor de wijzigingen vast te stellen.

Er wordt gedeeltelijk tegemoet gekomen aan de bezwaren. Er vindt een verlaging van de maximale bouwhoogte plaats voor de gronden aan de zuidzijde van het plangebied (van achttien tot vijftien meter) en de gronden van de braakliggende kavels in het uiterste noordoosten (van dertig naar vijfentwintig meter). Het aanvankelijke begrip voor de bezwaren van de VVD in Almelo oogstte veel ondernemerskritiek.

De wethouder zegt veelvuldig overleg te hebben gevoerd met het bestuur van de Stichting Dorpsbelangen Bornerbroek, die voor het gemeentebestuur en het projectbureau van het XL Businesspark Twente het eerste aanspreekpunt voor de bewoners in en nabij Bornerbroek. De stichting zou al een vroeg stadium bij beleidsbeslissingen zijn betrokken, en zeker over de noodzakelijk geachte wijzigingen op XL Park, met minder stringente regels voor omvang, vormgeving en kleurstelling van hallen.

Ten Seldam stelt dat de Stichting Dorpsbelangen Bornerbroek zich, als een aantal aanpassingen wordt doorgevoerd, in de plannen kan vinden, maar de bezwaarde inwoners zijn het daarmee oneens. De wethouder: 'We kunnen concluderen dat de indieners van deze zienswijzen nauwelijks wijzigingen wensen ten opzichte van het bestemmingsplan RBT uit 2006. Zij willen dat (bijna) alle bouwhoogtes, indeling in milieucategorieën gelijk blijven en dat alle zichtlijnen worden dichtgeplant en bestaande groenbeplanting gehandhaafd.

Weer rechtsprocedures

Dit waren voor de gemeente Almelo en het projectbureau van XL Businesspark Twente juist de redenen het bestemmingsplan te herzien. 'We trokken de conclusie', zegt de wethouder 'dat er geen gemeenschappelijke deler bestaat. Dit betekent vermoedelijk dat de bezwaarde Bornerbroekers weer gerechtelijke wegen gaan bewandelen als de gemeenteraad van Almelo instemt.