Afbeelding
Foto: archief

Koren treden op in Grote Kerk Almelo

ALMELO – De verwante koren Schellevissen en Oostvaarders treden komende zondag 17 december op in de Grote Kerk aan het Kerkplein in het hart van Almelo. Afgelopen week publiceerden wij helaas de verkeerde datum van dit optreden.

Deze kerk wordt behalve voor kerkdiensten ook gebruikt voor concerten en voor bijeenkomsten over kunst, cultuur en erfgoed Shantykoren en Viswijvenkoren vertegenwoordigen ademen dat ook. Zij komen voort uit de tijd van de zeevaart. De mannen gingen naar zee en de vrouwen zorgden voor het thuisfront, in bange afwachting tijdens stormachtige nachten.

Het koor De Oostvaarders staat bekend om de shanty's en de Ierse ballades. De shanty's gaan over het leven aan boord, de mooie vrouwen en de verre reizen. Het koor De Schellevissen zingt buitenlandse popsongs en Oud-Hollandse liederen. Ook die gaan over de zee en de grote rivieren, maar dan vanuit het perspectief van de vrouwen aan de kade die achterbleven en zich grote zorgen maakten over hun dierbaren en over de armoedige omstandigheden waarin ze vaak met hun kroost leefden.

Het harde leven, de schuimende golven op de stranden, die gierende rukwinden en de zoveelste eenzame kerst, met een opengeslagen Bijbel en een roes van deemoed en verlangen.

Beide koren komen in toepasselijke outfit voor de dag, met stemmige kerstkleding. Het is voor hen altijd weer een drukke maand vol met kerstoptredens. De gezelschappen staan onder leiding van de dirigenten Andrea Klooster en Hans Visschedijk. Het concert in kerstsfeer begint om 14.30 en duurt tot 16.30 uur.