Stadsfonds laat PBC werk doen

ALMELO - De gemeente Almelo heeft een gesprek gehad met leden van het Stadsfonds over de voortgang. Het bestuur van het Stadsfonds merkte namelijk dat het moeizamer werd om extern financiële middelen te werven. Het bestuur stelde zichzelf de vraag of het verder wilde gaan, als Stadsfonds alleen nog subsidie krijgt van de gemeente. Daarmee zou men een soort uitvoerend orgaan van de gemeente worden.

Om die reden traden de bestuursleden in contact met het Prins Bernhard Cultuurfonds (PBC) en het idee vatte post het PBC tegen een kleine vergoeding het Almelose fonds te laten beheren.

De middelen voor dit fonds blijven uitsluitend beschikbaar voor de inwoners van de gemeente Almelo. Hierbij worden de financiële middelen die de gemeente beschikbaar stelt aan het Stadsfonds vanaf nu beschikbaar gesteld aan het Prins Bernhard Cultuurfonds, waarbij het doel van de middelen hetzelfde blijft. Het Prins Bernhard Cultuurfonds neemt hiermee de totale regie over de uitvoering: van de administratieve voorbereiding, het in behandeling nemen van en het beslissen over de aanvragen en de uitbetaling. Deze werkwijze is gelijk aan wat het Stadsfonds op dit moment doet.

Een bijkomend voordeel zou zijn dat het PBC beschikt over meerdere financieringsstromen, die zij mogen verbinden. Hierdoor is er sprake van een vermenigvuldiger op de inleg van de gemeente. De gemeente Kampen heeft onderzocht dat de subsidient gemiddeld een derde deel meer ontvangt. Aan de totale subsidie van 35.000 van de gemeente voegt PBC dus een bedrag van ongeveer tienduizend euro toe.

Het Stadsfonds vraagt de gemeente nu formeel de gelden over te hevelen naar het PBC omdat het bestuur dit beter vindt voor Almelo. Het Stadsfonds vraagt de gemeente ook om de financiële middelen die zij ontvangt voor het Waarderingsfonds over te dragen aan het PBC en het PBC te vragen om de uitvoering te verzorgen voor het fonds in Almelo.

Wel belangrijk blijven

Het Stadsfonds zal wel een rol blijven spelen aangezien de bestuurders wel een rol denken te moeten en te kunnen vervullen als 'lokale ambassadeurs' van PBC. Daarnaast zijn ze van mening de lokale fondsenwerving voor hun rekening te kunnen nemen. De gemeente Almelo heeft daarmee ingestemd.