Van Broekhoven (links) en directeur Krabbe van Djopzz
Van Broekhoven (links) en directeur Krabbe van Djopzz Foto: Soweco

Soweco splitst zich en zoekt nu allianties buiten de deur

ALMELO – Het dagelijks bestuur van Soweco hakt volgens goedingelichte kringen komende week een knoop door over de nieuwe constructie van de sociale werkvoorziening. Er worden scheidingen aangebracht, met een verdienmodel als pijler.

De bedoeling is de gemeenschappelijke regeling van de zes deelnemende gemeenten (Almelo, Hellendoorn, Rijssen-Holten, Tubbergen, Twenterand en Wierden) los te koppelen en een zogenoemde maatschappelijke onderneming in de steigers te zetten. Daar spreekt her bestuur onder voorzitterschap van de Almelose wethouder Cornelissen van Sociale Zaken volgende week dinsdag dus over.

Volledig privaat

Eerder bepleitten sommige gemeenten, voorop Rijssen-Holten, de ontmanteling van de gemeenschappelijke regeling om alle taken van Soweco onder te brengen in een volledig private en zelfstandige onderneming. Ook afgelopen jaren ontstonden zware tekorten door de afbouw van rijkssubsidies voor sociale werkvoorziening.

Sociaal ondernemen

Er moet commerciëler worden gewerkt. Nieuwe allianties zijn nodig om 'mensen met een kwetsbare positie' door detachering kansen te bieden op de arbeidsmarkt. Afgelopen week nog ondertekende directeur Van Broekhoven de strategische overeenkomst met de 'sociale ondernemingen' Extend en Djopzz. 'Sociaal ondernemen is voor veel ondernemers nog onbekend terrein', zegt Van Broekhoven.

Duurzaam inzetbaar

De directeur van Soweco voegt eraan toe: 'Zeker op het gebied van het inschakelen van nieuw personeel; het lijkt vaak een kostenpost. Juist in deze tijd van krapte is het inzetten van duurzaam inzetbaar personeel van groot belang voor de continuïteit van een bedrijf.' Zijn eigen rol na de splitsing van Soweco is nog volstrekt onduidelijk.