Sanne Lolkema
Sanne Lolkema Foto: Marinus Blaak (Gele Raaf)

Sanne Lolkema winnaar van 'Debat Award Almelo 2017'

ALMELO - Sanne Lolkema van de scholengemeenschap Het Noordik heeft de Almelose prefinale van de zevende editie van de Overijssel Debat Award gewonnen. Haar reactie: 'Ik vind het leuk om met deze eigenwijze types te discussiëren, ik ben zelf ook heel eigenwijs.'

In de raadszaal van het stadhuis van de gemeente Almelo liet de winnares Ben Bijlsma van de bakkersopleiding van het ROC van Twente achter zich. Annemieke Veneberg van het ROC van Twente won de publieksprijs, Esmee Schriemer van dezelfde school de aanmoedigingsprijs. Deze vier winnaars vertegenwoordigen Almelo tijdens de provinciale finale op die vandaag, vrijdag 8 december, plaatsvindt in het provinciehuis te Zwolle.

Sanne Lolkema mag zich een dit jaar de beste scholierendebater van de gemeente Almelo noemen.

Vier winnaars

Juryvoorzitter Peter-Jort Bakhuis, de winnaar van vorig jaar, reikte namens de jury de bekers, bloemen en cadeaubonnen uit aan de winnaars, bijgestaan door de juryleden (ook raadsleden) Marike van Doorn en Bert Hümmels, beiden raadslid. Naast juryprijzen kon het publiek ook een winnaar aanwijzen met de publieksprijs.

Gedrag en motivatie

In het finaledebat verdedigde Sanne Lolkema de stelling 'Gedrag en motivatie moeten meetellen voor het behalen van een middelbareschooldiploma'. Volgens de jury was het lastig om een winnaar aan te wijzen, want de debaters waren inhoudelijk sterk. Burgemeester Gerritsen van Almelo gaf aan dat de deelnemers zich goed hadden voorbereid. Hij verwoordde dit alsvolgt: 'De toon van de argumenten is erg origineel. Je ziet hier goede debaters en aanstaande bestuurders en politici.' Het zal je gezegd worden, daar kun je mee thuiskomen.

De Overijssel Debat Award wordt georganiseerd door de provincie Overijssel, de Jongerenraad Overijssel en het PiusX College Almelo. Zij vinden het belangrijk dat jongeren in een vroeg stadium kennismaken met de democratie in Nederland en de kunst van het debatteren.

De vier beste debaters van Almelo nemen het vandaag in Zwolle als team op tegen de finalisten van de gemeenten Enschede, Hengelo, Zwolle, Raalte en Nijverdal. De inzet is de titel Beste scholierendebater provincie Overijssel 2017. Wel iets om voor te debatteren!