Afbeelding
Foto: Dick Soepennberg

Herman Ponsteen nu gehuldigd vanwege glansrijk wielerleven

ALMELO – Tijdens de jaarvergadering van de Almelose Wielervereniging De Zwaluwen is afgelopen week ex-renner Herman Ponsteen gehuldigd vanwege zijn sportieve prestaties en verdiensten voor de wielersport.

De oud-coureur, allround lid van De Zwaluwen, reed een flink bemeten prijzenkast vol. Hij glorieerde vooral in de jaren zestig en zeventig en won bij de Olympische Spelen van Montreal in 1976 zilver achter de Duitse krachtpatser Gregor Braun op de individuele achtervolging.

Ponsteen is misschien wel een van van de meest vergeten toprenners uit Twente. Bij de amateurs en de profs pakte hij diverse titels op de baan tijdens nationale en wereldkampioenschappen.

Nijverdal

De getalenteerde Ponsteen werd geboren in Njjverdal, woont alweer enige tijd in Rijssen en is exact een halve eeuw lid van de Almelose Wielervereniging De Zwaluwen. Hij volgt het wielrennen nog elke dag, onder meer van de eveneens geboren Nijverdalse baanrenner Jeffrey Hoogland. Om den brode heeft Ponsteen een fietsenzaak in Rijssen. De fiets waarmee hij in 1976 zilver won behoort daar net als hij tot de inventaris.

Kampioenen

In de vergadering werden ook de medaillewinnaars van nationale kampioenschappen gehuldigd bij de jeugd en de nieuwelingen. Verder was er aandacht voor de jubilarissen en deze keer was dat alleen Ponsteen. Hij is zoals gezegd precies vijftig jaar lid van De Zwaluwen, een belangrijk deel van zijn leven.