Afbeelding
Foto: archief

Katoen, Plumtrek en Muurdicht kansrijk voor Stadsprijs

ALMELO - De drie genomineerden voor de Stadsprijs Almelo 2017 zijn Het Huis van Katoen en Nu, Paco Plumtrek en de Commissie Muurgedichten. Volgende week vrijdag 15 december maakt burgemeester Gerritsen in het stadhuis bekend wie de prijs ontvangt.

De oproep kandidaten voor te dragen leverde meer dan honderd inzendingen op, waarna een commissie 47 kandidaten voordroeg. Hieruit selecteerde de commissie de drie nominaties. De commissie Stadsprijs Almelo bestaat uit Ank le Noble, Cobi Noordhoff, Frank van Nus, José Telgenkamp, Paul Smudde en voorzitter Peter van der Hout. De voorzitter benadrukt dat de commissie met name heeft gekeken naar de structurele bijdrage van de kandidaten aan de Almelose gemeenschap.

Het is de elfde keer dat de Stadsprijs Almelo wordt uitgereikt. De Stadsprijs Almelo bestaat uit een sculptuur van kunstenaar Robert Jansen, een oorkonde en drieduizend euro. Dat bedrag moet de winnaar ten goede laten komen aan de stad.

Van Katoen en Nu

Het wordt bijzonder genoemd dat uit een eenmalig initiatief, de stadsmusical Van Katoen en Nu, iets blijvends is ontstaan. In het Huis van Katoen en Nu aan de Rosa Luxemburgstraat kan iedereen terecht. Dat geldt ook voor de toeristen, die het Huis van Katoen en Nu regelmatig bezoeken. Het Huis van Katoen en Nu laat zien wat Almelo allemaal heeft te bieden. Door de steeds wisselende exposities blijft het interessant voor een breed publiek. Het Huis van Katoen en Nu versterkt de sociale binding in de stad en veroorzaakt een gevoel van trots. Het zorgt voor een positieve uitstraling van Almelo.

Muurgedichten

Voor e binnenstad heeft de Commissie Muurgedichten een duidelijke meerwaarde door poëzie onder de aandacht te brengen van een breed publiek. De muurgedichten zijn een knipoog naar de plek en de historie ervan, of juist naar de functie van nu. Ze brengen een glimlach op het gezicht van het publiek. De muurgedichten zijn een vorm van kunst voor iedereen. Mensen blijven staan en maken er foto's van. Met die foto's gaan ze weer het land in en dat zorgt voor een positief imago van Almelo. De muurgedichten zijn een duurzame bijdrage dankzij de grote zorg en aandacht die de commissie eraan besteedt.

Paco Plumtrek

Paco Plumtrek is twee jaar geleden ook al genomineerd en allee al daarom is kartrekkker en stedelijke knuffelmuzikant Henk Lammers bij menigeen favoriet. Paco Plumtrek houft kleine concerten van hoog niveau; roemruchte muzikanten in een intieme setting die telkens verandert, mede door politieke wispelturigheid. Ondanks alle tegenslag blijft Paco Plumtrek iets bijzonders bijdragen aan Almelo. Paco Plumtrek is in staat bij elke verandering zijn eigen stijl te behouden: creatief, leuk en voor een specifieke doelgroep in en buiten Almelo. De enige in zijn soort. Paco Plumtrek maakt Almelo rijker en gezelliger.