Afbeelding
Foto: Marinus Blaak (Gele Raaf)

CDA en SP met verrassende troeven; VVD bekende azen

ALMELO – De wethouders Ten Seldam van het CDA en Cornelissen van de SP in Almelo zijn bij de verkiezingen van volgend jaar maart voor de gemeenteraad niet de boegbeelden/lijstaanvoerders van hun partij.

Ten Seldam wil wel weer wethouder voor het CDA worden, maar geen zitting nemen in de gemeenteraad. Ze staat op de veertiende plek, als lijstduwer. Overigens heeft het CDA meer kandidaat-wethouders, al zullen die zich niet actief als zodanig profileren. Als lijsttrekker fungeert de huidige fractieleider Zielman. Opvallender zijn de ambitieuze nieuwkomers Geerdink op plek twee, Wind op plek vier, Van Schilt op plek vijf en Trienen op pek zes. Ze hebben stuk voor stuk ervaring in het bestuurlijke handwerk, zowel politiek als anderszins. Op de lijst van het CDA staat verrassenderwijs ook de voormalige wethouder Van Marle van Financiën (nummer elf) die ruim twee jaar terug moest vertrekken doordat coalitiepartij D66 een motie ter afkeuring, ingediend door de oppositiepartij VVD, steunde die daardoor een meerderheid kreeg. Ook verdween daardoor D66-wethouder Bruggink die in Hengelo weer aan de bak kon en daar nu een volgende periode als wethouder ambieert.

SP

Bij de SP is de wethouder, Cornelissen, evenmin lijsttrekker, want dat is het raadslid Van der Ven, tot voor kort statenlid voor de SP in Overijssel. Ze volgde in de raad van Almelo het om gezondheidsredenen teruggetreden raadslid Heitink op. Het is elders SP-gebruik dat wethouders ook lijsttrekkers zijn, zoals wethouder Ten Heuw in Hengelo. Daar komt bij dat Cornelissen, ook volgens zijn eigen partij, niet altijd even sterk opereerde sinds hij in 2014 wethouder werd.

VVD

Ook de VVD presenteerde deze week haar kandidatenlijst, met weinig nieuws, want de zittende raadsleden Pauwels, Maathuis en Van den Ham staan één, twee en drie. Opvallend is wel dat het tussentijds van de PvdA naar de VVD overgestapte raadslid Loupatty niet op vier staat maar op zes. Overigens gaat de VVD in Almelo voor zeven zetels en deelname aan het wethoudersgezelschap door naast burgemeester Gerritsen ook een VVD-wethouder te leveren, waarover flink zal worden gesteggeld gezien de gepeperde kritiek van de VVD in de afgelopen jaren, met onder meer de genoemde bestuurscrisis vanwege het vertrek van Van Marle en Bruggink ten gevolge.