kale tunnelwanden (inzetje archiefbeeld Mans Kapbaarg Mozaïek)
kale tunnelwanden (inzetje archiefbeeld Mans Kapbaarg Mozaïek) Foto: Marinus Blaak (Gele Raaf)

Geld sociaal domein in tunnel; verramsjing Kapbaarg Mozaïek

ALMELO - Als artistiek en materieel 'hoeder' van het Mans Kapbaarg Mozaïek in de tunnel Wierdensestraat, waar hij precies twintig jaar geleden door de gemeente Almelo als projectleider bij werd betrokken, maakt Iwan Veneman als stedelijk kunstenaar met een professioneel mozaïekatelier, zich grote zorgen over de stand en de gang van zaken.

Hij baalt van de manier waarop de gemeente met het kunstwerk en met hem en zijn medewerkers omgaat. Men vraagt in mails voortdurend artistieke en technische expertise, zonder dat er ook maar enige duidelijkheid wordt gegeven over de opdracht en het budget voor renovatie van het vijfhonderd panelen tellende mozaïekkunstwerk. De gemeente wil nu zorgbudget aanwenden door in plaats van deskundigen van Venemans mozaïekatelier zogenoemde 'dagbesteders' in te zetten, waarbij het geld naar organisaties en instellingen gaat (management).

Verder vreest Veneman dat er ook anderszins met geld wordt geschoven, want hij zegt geen idee te hebben wat de Stichting Herstel Mans Kapbaarg Mozaïek, opgericht onder de vlag van de Stichting Stadsherstel Almelo, heeft waargemaakt van haar belofte minimaal een ton 'uit de markt' te halen voor onderhoud aan het kunstwerk, waarvoor de gemeente Almelo ook een ton fourneerde. Onduidelijk is hoeveel de stichting nu eigenlijk aan fondsen heeft opgehaald en aan de renovatie van het mozaïek besteedt. De stichting blijkt geen eigen website te hebben en ook niet meer geregistreerd te staan als ANBI. De Stichting Stadsherstel Almelo heeft nog wel de ANBI-status en sinds kort een jaarrekening op haar website geplaatst, maar daarop zijn geen cijfers te zien met betrekking tot het tunnelmozaïek. Veneman vraagt zich af of de gemeente ooit rekening en verantwoording kreeg van de besteding van de ton gemeenschapsgeld.

Veneman zegt dat ruim 175.000 nodig is, uitgesmeerd over drie jaar, om in de tunnel alle gedemonteerde en gerestaureerde mozaïekpanelen professioneel met oog voor elk detail aan te brengen. Nog los van het feit dat er geld er bij de stichting(en) moet zijn, wijst Veneman erop dat de gemeente bij de aanbesteding van de tunnelreconstructie goedkoper uit was dan begroot Hij heeft de gemeenteraad nu actief benaderd..