Christien van Wijk en Albert Vondeling
Christien van Wijk en Albert Vondeling Foto: Marinus Blaak (Gele Raaf)

Leven in Almelo, ouderen in de stad, zie ze bezig, lees de jaren


ALMELO – De schrijver en fotograaf Albert Vondeling interviewde en portretteerde 36 actieve oudere Almeloërs en bundelde de geschreven portretten in een boek.

Dit boek, Zie ze bezig getiteld, werd afgelopen week in het leescafé De Meridiaan gepresenteerd, waarbij wethouder Christien van Wijk het eerste exemplaar kreeg; het zijn van die de voordelen van de bestuurlijke verantwoordelijkheid voor kunst en cultuur.

Vondeling, zelf 62 inmiddels, nee, je zou het niet zeggen, maakte de foto's met een jaren zestig-Rolleiflex, een camera die praktisch standaard was voor persfotografen. Voor iedere portret was minstens één filmrolletje van twaalf opnamen nodig.

Zoveel tinten grijs

Alle foto's zijn in zwart-wit en bij de presentatie overheerste het grijs vanwege de hoge opkomst der 'modellen', onder wie min of meer prominente stedelingen, maar ook onbekende doch naar aard en wezen geboren modellen. Hun verhalen en gezichten open werelden van noeste arbeid, artistieke ontplooiing, gesteven passies en menselijke beslommeringen, maar allemaal actief uit aandrift.

Het gebundelde resultaat is te koop bij de stedelijke boekwinkels, zowel hardcover als softcover. Sinterklaas en Kerstman hebben wel eens gekkere dingen gedaan. En ze vallen ook prima nog eens in de doelgroep.