Jan Kamst bij de onthulling
Jan Kamst bij de onthulling Foto: Marinus Blaak (Gele Raaf)

Elfde muurgedicht en tweede van Wilmink in Almelo

ALMELO - In de Almelose binnenstad is het elfde muurgedicht onthuld. Het gedicht, Brief aan Woningstichting Sint Joseph, is het tweede gedicht van Willem Wilmink dat een Almelose muur in de Bartelshoek siert, met dank aan de bewuste woningcorporatie.

Wilmink was destijds ook de eerste dichter van wie een gedicht op een muur kwam te staan: Huizen in de binnenstad. Wilmink, van wie immer wordt gezegd dat hij Enschedeër pur sang was, wat ook wel klopt, had niettemin een sterke band met Almelo. Hij ging er naar school (destijds het Christelijk Lyceum, thans Het Noordik), trad er geregeld op en verbond zijn naam na een verzoek daartoe van de gewezen bibliotheekdirecteur aan een jaarlijkse gedichtenwedstrijd. Dat hij werd gekozen als eerste poëet van wie een gedicht op een muur kwam te staan lag dan ook voor de hand.

Driekwart eeuw

Het tweede muurgedicht van Willem Wilmink en inmiddels het elfde muurgedicht in Almelo heeft een geschiedenis. In november 1994 bestond Woningstichting Sint Joseph 75 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum schreef Wilmink een onderkoeld grappige brief in dichtvorm. Het gedicht is dan ook getiteld. De brief in dichtvorm is niet opgenomen in de talrijke bloemlezingen van zijn oeuvre, maar nu dus wel in de verzameling muurgedichten in Almelo.

Almelo-Bethlehem

De connotatie van Wilmink van de huistoewijzing in tijden van woningnood in Almelo met de geboortestal als noodonderkomen in Bethlehem typeert het karakter en de interessesfeer van de Twentse dichter.

Declamatie Wobke

Freddy Hoevers, kunstschilder en lid van de Bewonerswerkgroep Muurgedichten Almelo, heeft ook het gedicht op de muur in de Bartelshoek vormgegeven. Bij de officiële onthulling voerde directeur-bestuurder Jan Kamst van de woningcorporatie Sint Joseph het woord en Wobke Wilmink, de weduwe van Willem, droeg het gedicht vervolgens voor.