Afbeelding
Foto: Marinus Blaak (Gele Raaf)

Stabat Mater van Dvorak bij Sursum Corda in Grote Kerk te Almelo, met lezing vooraf

ALMELO - Het concertkoor Sursum Corda Almelo voert vrijdag 24 november het Stabat Mater van Antonin Dvorak uit in de Grote Kerk aan het Kerkplein te Almelo.

Het Stabat Mater was van oorsprong een katholieke hymne uit de dertiende eeuw. Het lied beschreef het verdriet van Maria tijdens de kruisiging van Jezus. De titel werd ontleend aan de eerste drie woorden van de tekst, te weten Stabat Mater Dolorosa, oftewel de moeder stond treurend (bij het kruis).

Dood van dochter

Vele componisten hebben het thema van het Stabat Mater als uitgangspunt genomen voor een eigen compositie. Zo ook Antonin Dvorak. Hij schreef het stuk naar aanleiding van de dood van zijn dochter Josefa.

Supervisie Kotterink

Medewerkenden in de Grote Kerk zijn Judith Hoffmann (sopraan), Franziska Orendi (alt), Mario Ahlborn (tenor), Serge Novique (bas), Henk Linker (orgel) en het Orkest van het Oosten. Eric Kotterink, de vaste dirigent van Sursum Corda heeft de muzikale leiding.

Met lezing vooraf

Vooraf aan dit concert, dat om kwart over acht begint, geeft muziekkenner Ben Coelman een lezing over het werk, in het gebouw Schouw bezijden het godshuis aan het Kerkplein. Deze lezing van dik een half uur minuten is bij de prijs voor het concert inbegrepen.

Ook in Enschede

Overigens voert Sursum Corda zaterdag 25 november het Stabat Mater samen met het verwante Enschedese Christelijke Oratorium Koor (ECOK), waarvan Kotterink ook de vaste dirigent is, nogmaals uitgevoerd in het Muziekcentrum te Enschede.