Film A Street Cat Named Bob, nu te zien in Hof 88

ALMELO - MovieMind houdt volgende week woensdag, 22 november, een filmavond in het Hof 88 te Almelo. Op de rol staat de film A Street Cat Named Bob..Er is ook een inleiding, want gastspreker Martin Borggreve, ervaringsdeskundige RIBW, introduceert de film en vertelt over zijn eigen werk als ervaringsdeskundige bij RIBW.

Een paar keer per jaar organiseert MovieMind Almelo filmavonden met als thema geestelijke gezondheidszorg (ggz). MovieMind Almelo is een samenwerking tussen de Psychiatrische Afdeling Algemeen Ziekenhuis (PAAZ) in Almelo, RIBW en Dimence. Het hoofddoel van MovieMind is sterk staan tegen stigma. RIBW biedt mensen, die om welke reden dan ook steun nodig hebben, vormen wonen, ambulante begeleiding en hulp op weg naar werk en/of bezigheid.

Dichterbij

Susan Veneman, vakbegeleider Dimence en lid werkgroep MovieMind: 'We kiezen films uit die een goed beeld weergeven van ggz-problematiek. Zo willen we het onderwerp dichterbij de mensen brengen.'

Straatmuzikant

A Street Cat Named Bob is gebaseerd op het hartverwarmende, waargebeurde verhaal van de straatmuzikant James Bowen. Na een moeilijke jeugd, heeft Bowen een leven als dakloze achter zich gelaten en probeert hij af te kicken van zijn heroïneverslaving. Als hij in de hal van zijn flat een gewonde rode kater vindt, verandert dat zijn leven. Hij kan geen eigenaar ontdekken en besluit het dier te verzorgen tot hij beter is. Wanneer Bob echter weer op eigen pootjes kan staan, blijft hij trouw aan James en wijkt niet meer van zijn zijde. Bob vergezelt hem naar zijn werk als straatmuzikant en verkoper van de daklozenkrant en via Youtube filmpjes worden de twee beroemd. Dankzij Bob lukt het Bowen uiteindelijk af te kicken en zijn leven terug op de rit te krijgen.

Bestseller

Van het door James Bowen en Garry Jenkins geschreven autobiografisch boek A Street Cat Named Bob werden sinds het in 2012 uitkwam meer dan een miljoen exemplaren verkocht en het werd vertaald in meer dan 25 talen, waaronder in het Nederlands onder de titel Bob de straatkat en met de ondertitel Hoe ik het leven van een kat redde en hij dat van mij. In de verfilming speelt Bob de kat zichzelf. Boek en film geven inzicht in problematieken en oplossingen, op levensechte wijze, soms bikkelhard, soms ontroerend, maar altijd dichtbij.