Afbeelding
Foto: Coen Mulder

Boek leert Almeloërs van nu Almeloërs van toen kennen

ALMELO – Het nieuwe boek van auteur Peter van der Molen leert de lezer het Almelo van de vorige eeuw kennen. Het eerste exemplaar was voor voorzitter Gerrit van Woudenbergh van het Huis van Katoen en Nu, waar de doopplechtigheid plaatsvond.

Het eerste exemplaar van Leer mij Oud Almelo kennen werd overhandigd aan burgemeester Gerritsen die het belang van geschiedschrijving, het vastleggen van verhalen, met zoveel woorden onderlijnde. Wie iets over de toekomst wil weten, zegt een oude wijsheid van de Marissen en van de Vis, verdiept zich in de herkomst

Zestig puzzelstukjes

Van der Molen, voormalig journalist in Almelo, heeft 35 jaar geleden bejaarde tot hoogbejaarde Almeloërs laten vertellen over het leven, wonen en werken in het begin van de vorige eeuw. Uitgeverij Twentse Media heeft deze verhalen gebundeld en de zestig puzzelstukjes geven volgens uitgever Bulter in samenhang een mooi beeld van Almelo in de eerste helft van de twintigste eeuw. Zoals de oudjes zongen... lezen de jongen.

Tijd van het jaar

Het boek in de stedelijke boekhandels te koop en ook bij het Huis van Katoen en Nu te bekomen. De tijd van het jaar leent zich ervoor. Met een je terug laten voeren naar je eigen geschiedenis en die van de voorouders. Wat we nu hebben en hoe we nu leven, dat alles vindt zijn oorsprong in wat geweest, gedacht en gedaan is.

Stad en streek

Van der Molen heeft zijn leven lang affiniteit aan de dag gelegd met de stad en de streek, met verhalen en historiën, alles doortrokken van een oemeunige leefde voor de mensen en de dingen die samen culturen vormen.

Watermöl

Hij schreef onder veel meer Marieke van de Watermöl, een streekroman op een oeroud thema, in Noordoost Twent, over de liefde die naar aard en wezen in staat is tegenstellingen te overbruggen, wallen te slechten, of het nu gaat om geloofstwisten of om zakelijke vetes.

Nacht van poëzie

Een leven in letters, altijd weer. Ook was Van der Molen als man der letteren, één van initiatiefnemers van de Poëzienacht van het Oosten, in de jaren tachtig, ja, inderdaad, van de vorige eeuw...