Afbeelding
Foto: PR

Pia Dijkstra van D66 in Tweede Kamer bezoekt ZGT

ALMELO - Het Tweede Kamerlid Dijkstra van D66 en een aantal Overijsselse bestuurders van deze partij brachten deze week een werkbezoek aan de Ziekenhuis Groep Twente te Almelo. ZGT moet zoals bekend vijftien miljoen bezuinigen, wat zo'n 150 banen zou kosten.

Het doel van het bezoek was in gesprek te gaan over de ontwikkelingen in de zorg en in het bijzonder over de ontwikkelingen binnen ZGT en het verzorgingsgebied van dit ziekenhuis dat Noord-West- en Midden-Twente bestrijkt.

Oncologie

Er werd onder meer gesproken over de ontwikkelingen in de zorg, de toenemende registratiedruk, de financiering in de zorg en de samenwerking van ZGT (Almelo en Hengelo) met MST (Enschede en Oldenzaal) en Deventer Ziekenhuis waar het gaat om oncologische zorg.

Werkvloer

Dijkstra heeft zorg in haar portefeuille als Tweede Kamerlid; ze is bekend als voorvechter van de orgaandonatiewet, die het vorig jaar kantje-boord haalde. Daarover ging het in Almelo trouwens niet, want het belangrijkste oogmerk van het bezoek was contact met de werkvloer, de ziekenhuiszorg in de praktijk en de voordelen en de valkuilen van samenwerking tussen ziekenhuizen en in de gehele zorgketen in een bepaalde regio, in dit geval Twente/Overijssel.

Voeling

Werkbezoeken zijn volgens de politica belangrijk om voeling te houden met de praktijk door persoonlijk met mensen in de zorg te spreken. 'Ik ben enthousiast over de betrokkenheid van de mensen binnen ZGT. Door dit werkbezoek zie je met eigen ogen hoe het gaat op de werkvloer en dat is veel beter dan wanneer je mensen ontvangt in Den Haag. De informatie die je nu krijgt blijft veel beter hangen."'

Moeder Kind Centrum

Naast het inhoudelijk overleg met de Raad van Bestuur en bestuurslid Idzerda van de Coƶperatie Medisch Specialisten, bracht de delegatie een bezoek aan de intensive care en het nieuwe Moeder Kind Centrum in ZGT. Zowel de medewerkers van de intensive care als van het Moeder Kind Centrum beantwoordden de vragen van de D66 delegatie, met onder meer ook gedeputeerde Traag van Overijssel.

Hoogwaardig

'Wij zijn er volgens mij in geslaagd om de delegatie van D66 op de hoogte te brengen van een aantal ontwikkelingen en het belang om hoogwaardige kwaliteit van zorg en de toegankelijkheid ervan te behouden voor de Twentse patiƫnt', aldus voorzitter Ruikes van de Raad van Bestuur van ZGT, die vorige week ex-minister Kamp nog inhaalde als voorzitter van de Raad van Toezicht.

Stijging

In de kantlijn zal zeker over de het vergoedingssysteem zijn gesproken, nu na MST ook ZGT dus in financieel zwaar weer verkeert. Overigens werd juist afgelopen week bekend dat ZGT goed scoort en daardoor stijgt in het jaarlijkse Elsevier-lijstje van de beste ziekenhuizen.