Miljoenen voor Almelo na verkoop aandelen

ALMELO - De provincie Overijssel schiet de gemeente Almelo te hulp door aandelen over te nemen. De gemeente Berkelland heeft daarnaast interesse in de aandelen Twence.

De provincie heeft oren naar de aandelen in het drinkwaterbedrijf Vitens en elektriciteitsnetbeheerder Enexis die samen goed zijn zo'n tien miljoen euro. Voor het pakket Twence wordt een bedrag van rond de vijftien miljoen genoemd. Het zijn mooie opstekers voor een geplaagde stad. Almelo uit de brand. De gemeente en de provincie praten al langer over het financiƫle herstelplan dat Almelo weer boven jan moet helpen. De miljoenentekorten in de begroting van de stad ontstonden door de noodzaak op grote schaal gronden af te waarderen die nog in de boeken stonden voor woonwijken (zoals Waterrijk) en bedrijvenparken (zoals Dollegoor).

Bij verkoop van de aandelen komen overigens wel aanlokkelijke jaarlijkse dividenden te vervallen, maar dat is de prijs die moet worden betaald voor de hoogmoed en de misgreep van het verleden.

De transactie met de provincie Overijssel staat vast, die met Berkelland nog niet. Daarover wordt nog onderhandeld, ook met de andere aandeelhouders, omdat het een collectief pakket van de Twentse gemeenten betreft.

Almelo heeft ruim elf procent van de aandelen in het Twentse afvalverbrandings- en energieopwekkingsbedrijf Twence. Oldenzaal zou aanhaken, want wil ook van de aandelen Twence af, krap vijf procent.

Beide gemeenten zien het houden van aandelen niet als een kerntaak van de overheid. Waar in het Almelose geval dus bijkomt dat de gemeente het geld bijzonder goed kan gebruiken om meerjarige gaten in het huishoudboekje te kunnen aanzuiveren.

De fusiegemeente Berkelland heeft een bescheiden (halve) historie met Twence, want twee van de vier voormalige gemeenten, Eibergen en Neede, maakten deel uit van de regio Twente en hadden ook aandelen Twence die 'mee zijn genomen'. Daarenboven ziet Berkelland behalve een aantrekkelijk rendement ook een impuls voor lokale doelstellingen terzake het klimaatbeleid en verdere verduurzaming in de onderscheiden dorpen.

Langius zegt dat verkoop van de aandelen Twence dichterbij komt. 'We moeten nog onderhandelingen door, maar toch zijn er hoopgevende berichten.'