De 'verstopping' van Ledeboer en Justitia
De 'verstopping' van Ledeboer en Justitia Foto: Coen Mulder

Er komt iets boven water, maar wordt ook iets verstopt

ALMELO – De nieuwe binnenstad schiet uit de grond. Er komt volgens de borden iets moois boven water. Voor een deel beneemt massieve bouw overigens het zicht op historische panden, zoals de vroegere Ledeboerbank en het gewezen Paleis van Justitie. Deze gebouwen, die getuigen van het Almelo van ooit in meer bemiddelde dagen, verdwijnen nu achter de massieve nieuwbouw op de Markt.

Wat in het centrum boven water komt aan hedendaagse bouwsels, zorgt ervoor dat schone stedenbouw uit het verleden van de grafelijkestad met zijn magistratelijke verleden in het centrum zich verstopt. De aanleg van een stadspark zou evenwel te begrotelijk zijn geweest: nieuwbouw is nieuwgeld.

Er wordt dezer verder dezer maanden een notitie gewrocht over het toekomstige centrum van Almelo. Op basis daarvan zal de nieuwe gemeenteraad, die in maart wordt gekozen, tekening in de plannen brengen en voor inkleuring zorgen, want dan is het DNA-profiel van de stad bekend.

Dat heeft wethouder Van Wijk, bestuurlijk verantwoordelijk voor de Nieuwe Binnenstad, de gemeenteraad laten weten. De huidige gemeenteraad vindt het van belang dat er een nieuwe supermarkt komt in het pand waarin voorheen Albert Heijn zijn nering aan de man bracht. Volgens de wethouder is die kans groot, want er lopen besprekingen met enkele concerns en investeerders met belangstelling. Dat er meer woningbouw in het stadscentrum komt verhoogt naar de mening van Van Wijk de kans dat een binnenstadsupermarkt toehapt.

Tijdelijke huurder mogelijk

Van Wijk liet fractievoorzitter Pauwels van de VVD trouwens pertinent weten zich niets aan te trekken van diens oekaze dat er geen tijdelijke huurder in dit gebouw moet worden toegestaan. Dat zou volgens de wethouder dom zijn, want leegstand kost geld en de vestiging van een nieuw supermarkt met een centrumfunctie zou minstens nog een jaar gaan duren, want nu onderhandelen betekent straks eerst verbouwen en vervolgens inhuizen.

In het centrum moet verder straks 'beleving' zijn. Niet alleen in op Marktplein en het aansluitende Waagplein, ook op de Koornmarkt plus het Amaliaplein en de verbindende straten. En bovendien zal een nadrukkelijke wens van van politici en bezoeker worden vervuld omdat er zal worden voorzien in openbare toiletten. Van diverse kanten werd op zo'n voorziening ter opluchting en verlichting van de binnenstadbezoeker aangedrongen. Ook de wethouder gaf al eens, uit eigen ervaring puttend te weten hoe belangrijk een sanitaire voorziening in het centrum is.

Geen proef gratis parkeren

In een ander debat sprak de gemeenteraad van Almelo over het parkeerbeleid. Ook hier kreeg de VVD het deksel op de neus, want bij monde van het raadslid Van den Ham pleitten de liberalen ervoor om de eerste twee uur parkeren gratis te maken. Het achterliggende idee was dat het meer mensen naar de binnenstad zou trekken, uit de wijken met hun winkelcentra en uit omliggende gemeenten.Toch ging wethouder Ten Seldam er fdwars voor liggen. Volgens de CDA-wethouder zitten er veel haken en ogen aan het voorstel van de VVD. In de eerste plaats laat de parkeerbedrijf-exploitatie nu al tekorten zien. In de tweede plaats komt daar nog bij dat de mogelijkheid twee uur gratis parkeren naar schatting zeven ton kost. De suggestie van Van den Ham dat het aantal parkeerabonnementen zal toenemen acht Ten Seldam een vorm van wensdenken Een derde argument van de wethouder was dat er behoefte is aan duidelijkheid en daar passen geen experimenten, zoals een proef met gratis parkeren het instellen van blauwe zones. 'Wij opteren daar niet voor', aldus Ten Seldam, 'het draagt niet bij aan een duidelijk parkeerregiem.'