Harry en Jemy

De verkiezingskoorts begint een beetje op te lopen. De politieke partijen in de stad leggen de laatste hand aan programma's en kandidatenlijsten voor de lokale volksraadpleging die volgend jaar maart plaatsvindt en op basis waarvan een nieuwe gemeenteraad zal aantreden.

Blijft het CDA de grootste 'regeringsfractie', krijgt de PvdA ook in Almelo een pak op haar falie, wordt de SP beloond voor collegedeelname en LAS voor de oppositieaanvoering? En komen er nieuwe krachtenbundelingen, bijvoorbeeld met LAMP, de samentrekking van Leefbaar Almelo en Minima Partij?

Voorspellen is moeilijk, zeker zolang onduidelijk is of de PVV en FvD zich in Almelo zullen melden voor deelname aan de verkiezingen. Er is voor deze partijen zeker een voedingsbodem op de boorden van de Loolee. De gemeente denkt dat het door haar genoemde feit dat slechts 12,8 procent nog vertrouwen in de gemeente heeft te kunnen veranderen door met ambtenaren in structuren te schuiven, maar manifest wantrouwen in de gemeenteraad kan de ontevreden burger op twee manieren kenbaar maken: niet stemmen (of je nou door de hond of de kat gebeten wordt) of een zelfbenoemde verlosser geloven (het evangelie van Jacobse en Van Es).

In de huidige gemeenteraad zou je de Partij Vrij Almelo van Harry de Olde een kruising kunnen noemen van de PVV en de Partij voor de Dieren. De Olde was bij de eerste meeting ooit van Geert Wilders in Twente, maar vermoedelijk ziet de Grote Leider hem iet als zijn apostel in Almelo. Ondanks de pleidooien van De Olde voor dierenwelzijn en de kritiek op het college wegens gebrek aan aandacht voor levende have lijkt hij evenmin aan de trog van Marianne Thieme te worden genood.

En dan is er ook nog Jemy Pauwels, de leidsman van de VVD ter stede, die in veel opzichten doet denken Thierry Baudet, de zelfbenoemde intellectueel van Forum voor Democratie, doorgaans welbespraakt, tamelijk arrogant en sociaal-cultureel nogal rechts-conservatief. Hij spuwt teksten als zoals een repeteergeweer vuur. Alle fracties moesten het recent ontgelden toen hij de aanval opende op lokaal geld voor sociaal beleid, dus voorzieningen en vangnetten voor kinderen, ouderen, zieken, mindervaliden. 'Bent u het met mij eens dat niet onbetaalbaar is', vraagt hij alle collegae, wetende dat ze dat niet zijn, maar daar wordt hij juist opgewonden van. Pauwels heeft geen boodschap aan de sociale structuur van de stad en vindt dat de gemeente het maar moet zien te rooien met de stelselmatig gekorte rijksuitkering.

Naast hem zit zijn page Arjen Maathuis, die als Pauwels spreekt alleen maar knikt en devoot opkijkt als de Messias van Wakker Almelo voor eigen parochie preekt. Zou die Maathuis ook weten wat Jemy Ratelband bedoelt als hij om de haverklap 'Kara!' roept.

Scipio