Afbeelding
Foto: PR

Toonkunst zingt in teken Allerzielen, met Finkers' Mis

ALMELO - Het eminente koor Toonkunst Almelo geeft vrijdagavond 3 november een bijzonder concert in de Grote Kerk. Op het programma staat onder meer de Sint Joris Mis van Herman Finkers.

Het koor staat onder leiding van Arno Vree en medewerking verlenen de sopraan Irma ten Brinke, de bariton Daniél Hermán Mostert en het orkest Naska. Ook worden Mirror of Perfection van Richard Blackford, Prayer of St. Francis van Allen Pote en Elegischer Gesang van Ludwig van Beethoven ten gehore worden gebracht.

Agnus Dei

Ooit schreef Herman Finkers een Agnus Dei. Ter gelegenheid van zijn huwelijksinzegening in 1990 voltooide hij dit Agnus Dei tot een volledig in het Latijn gezongen mis. Omdat deze huwelijksinzegening plaatsvond in de Georgiuskerk (Joris-of Sjors) in Almelo werd de mis aan Sint Joris gewijd. Nog later schreef Finkers er ook een Credo bij en maakte een bewerking voor koor met een groter ensemble. In de loop der jaren echter groeide zijn behoefte aan een intiemere versie. Hij herschreef zijn mis in een versie voor strijkkwintet, hobo, harp, klavecimbel en koor: de Missa in honorem Sancti Georgii.

Het concert begint vrijdag vanwege Allerzielen met All Souls-All Saints over het licht na het donker. De Sinfonia uit de cantate van Johann Sebastian Bach Ich steh mit einem Fuß im Grabe zegt genoeg. De hobo laat een prachtige melodie horen, terwijl de begeleidende strijkers korte notenwaarden spelen, die zouden kunnen refereren aan de regelmatige gang van de klok, de tijd en het luiden van de doodsklok. Het Elegischer Gesang van Beethoven schreef de componist ter nagedachtenis aan de in het kraambed overleden vrouw van een goede vriend en beschermheer van Beethoven. De sfeer van het werk ademt vooral troost. Prayer of St. Francis van Allen Pote gaat over het gedachtengoed van de asceet Franciscus van Assidi: sober leven met respect voor alles om je heen. In de cantate Mirror of Perfection van Richard Blackford klinken zeven Canticles, hymnes gebaseerd op een Bijbelse tekst of daaraan verwant.