Ibiza aan Amaliaplein te Almelo
Ibiza aan Amaliaplein te Almelo Foto: Marinus Blaak (Gele Raaf)

Plan voor uitbreiding van Ibiza te Almelo in ambtelijke molen

ALMELO – De eigenaar/huurbaas en de uitbaters/huuders van de horecagelegenheid Ibiza aan het Amaliaplein willen het markante pand verbouwen, maar de gemeente Almelo wil of kan nog niet reageren op het verzoek. Er zijn ambtelijke molens, alsof de initiatiefnemers niet in Almelo moeten zijn, maar veel verder weg, in eind weg hoven of zo.

Het horecapand is eigendom van projectontwikkelaar Voskamp, net als de aanpalende bioscoop. Het plan is het terras te overkappen. Dat zou dusdanig stevig moeten dat het dak ook als podium kan dienen voor concerten en andere optredens. Eigenaar en uitbaters denken dat het een enorme verbetering is, zowel zakelijk, maar ook voor de stad, want het Amaliaplein zou er veel meer allure door krijgen. Om die reden zien collega-ondernemers van andere horecazaken er ook veel in, want het plein zal zich dan nog meer lenen voor festiviteiten, concerten en samenkomsten.

Boost geven

De gemeente staat positief tegenover het plan om aldus de activiteiten en de beleving van dit deel van het centrum een boost te even, maar worstelt met haar aandeel. De haalbaarheid van de uitvoering van het plan hangt namelijk nauw samen de ontwikkelingen die plaatsvinden onder de paraplu van het actieprogramma Spontane Binnenstad, waar behalve de gemeente Almelo ook de provincie Overijssel in participeert, zowel ruimtelijk en planologisch als organisatorisch en financieel. Een probleem is de bereikbaarheid van het aanspreekpunt en de afwegingen die gemaakt worden.

Haast maken

Op de uitkomsten daarvan is nu het wachten, terwijl eigenaar en huurders van Ibiza juist haast willen maken, in hun belang én in het belang van de (dit deel van) de Spontane Binnenstad.

De gemeente wil het, e provincie doet mee, ook de Herstructureringsmaatschappij Overijssel is betrokken bij de plannen voor e binnenstad van Almelo, maar toch is ergens stagnatie. Aan wethouder Van Wijk, politiek-bestuurlijk verantwoordelijk voor het nieuwe stadscentrum, dit te traceren en op te lossen..

Bomen plaatsen

Zo wacht de Bomenstichting ook al geruime tijd op uitsluitsel over het ingediende plan voor meer bomen in het centrum. Onder het motto Almelo moet groener ijver e stichting daarvoor met veel vaart en verve, maar in het stadhuis is het stil. Voor het plan van de Bomenstichting kwam recent wel steun van bestuurslid Ter Haar van de Stichting Almelo Parkstad die onder het motto Wie groen doet groen ontmoet ook een lans brak voor het initiatief de binnenstad te voorzien van meer geboomte. Overigens houdt de Stichting Parkstad Almelo zich vooral bezig met verbeterplannen voor stadsparken, singels om de binnenstad en in- en uitvalswegen.