Afbeelding
Foto: Marinus Blaak (Gele Raaf)

Krikhaarprijs voor glaskunst Huttinga

ALMELO - De glaskunstenaar Harm Huttinga heeft de Herman Krikhaarprijs 2017 gewonnen. Hij ontving de prijs uit handen van wethouder Van Wijk van Kunst en Cultuur en LĂ©nida Vega Vargas, de winnares van vorig jaar

De prijs wordt sedert 2008 uitgereikt en de eerste winnares was in 2008 beeldhouwer Linda Biemans met haar beeld van Cleopatra.

Er deden 35 beeldend kunstenaars en gooi naar de prijs. Huttinga toonde zich bijzonder gelukkig met zijn uitverkiezing. Het gaat hem naar eigen zeggen meer om de eer dan om de geldprijs van vijfhonderd euro. 'Ik had het niet verwacht, wel gehoopt uiteraard. Het is een hele eer en daarom ben ik erg vereerd met deze prijs. Het geeft een stimulans om door te gaan met dat wat ik doe.', aldus Huttinga. Nee, hij had het niet durven hopen. 'Je kunt er wel van dromen natuurlijk.' Huttinga is een jaar of zeven glaskunstenaar, waarbij het hem gaat om vorm en kleur. 'Glas inspireert.' De uitreiking vond plaats daags na de opening van de Herman Krikhaar-expositie, die tot en met 26 november valt te bezichtigen op de vierde verdieping van de Javatoren; kennelijk kan dat niet meer in het stadhuis van Almelo dat verder toch veel met kunst heeft en doet.

Belang van kunst

De prijs, genoemd naar wijlen de kunstenaar/galeriehouder uit Almelo die in Amsterdam en Parijs furore maakte, is inmiddels een begrip in Almelo en werd destijds ingesteld om het belang van beeldende kunst en kunstenaars in Almelo te accentueren.