Afbeelding
Foto: PR

Banengroei in Twente iets minder dan elders

ALMELO - De werkgelegenheid in Overijssel groeit, maar blijft wel iets achter ten opzichte van het landelijke gemiddelde, zeker in Twente.

Dat blijkt uit cijfers van het UWV. Er moet volgens deze uitkerings- en arbeidsinstantie snel werk worden gemaakt van een blijvende inzetbaarheid van vijftig-plussers, omdat die in 2019 de helft van de beroepsbevolking vormen.

Dat de banengroei in Overijssel iets achter loopt bij het landelijk gemiddelde van 1,8 procent is te verklaren door de achterblijvende industrie in onder meer Twente. In de loop van volgend jaar krijgt de regio Zwolle naar verwachting, op basis van indicatoren, vierduizend banen bij. Daardoor groeit het aantal arbeidsplaatsen tot ongeveer 244.000. In de regio Twente is er een stijging met 3.700 tot 282.000 en in de Stedendriehoek (waartoe onder meer Deventer en Apeldoorn behoren) met vierduizend tot 293.000 banen.

Administratief personeel doet er goed aan om zich om te scholen, want daar verdwijnt veel werkgelegenheid. Groei zit er in de sectoren ICT, techniek, bouw en zorg. Voor mensen die zich omscholen zijn er kansen. Laaggeschoolden, arbeidsgehandicapten en vijftig- plussers zonder werk dreigen buiten de boot te vallen. Volgens het UWV moet daar extra aandacht voor komen, ook van het bedrijfsleven.Ten aanzien van de vijftig-plussers tekent het UWV aan dat deze groep werknemers niet alleen in aantal maar ook in ervaring een belangrijk aandeel leveren en kunnen leveren aan de arbeidsmarkt.