Afbeelding
Foto: Marinus Blaak (Gele Raaf)

Reddingsplan mozaïek Eltem kan, plek in centrum ook

ALMELO - Het mozaïek van de faamrijke glazenier Jan Schoenaker uit Oldenzaal in een gebouw aan de Veldkampsweg te Almelo kan worden gered. Als dat ook daadwerkelijk gebeurt, wil wethouder Van Wijk naar eigen zeggen wel wel mogelijkheden scheppen voor herplaatsing in de openbare ruimte. In het werk is het stadswapen van Almelo afgebeeld. Geld heeft de gemeente niet, mogelijk dat de bouwbedrijven die het stadscentrum op de schop nemen een rol kunnen spelen.

Het mozaïek maakt deel uit van een muur in het pand van het opleidingsinstituut van Bouw Mensen (voorheen VVBA). Dit kunstwerk werd in 1958 bij het veertigjarig bestaan door het personeel van de Leeuwarder Textiel Maatschappij (Eltem) in Almelo aan de directie geschonken. Behalve het wapen der gemeente Almelo is de allegorie zichtbaar van Sint Maarten die een bedelaar een deel van zijn kleed geeft dat de man zou kunnen passen.

Het pand van Bouw Mensen moet grondig moet worden gerenoveerd en verbouwd, waardoor het mozaïek niet op de huidige plek kan blijven. Henk ter Horst, de oud-aannemer, en nog nauw verbonden aan Bouw Mensen om zijn ervaring over te dragen trek zich het lot van het kunstwerk erg aan. Hij denkt mee, wil de handen uit de mouwen steken om zo een mooi stukje Almelo (historie, kunst en cultuur) van de sloop te redden.

Gevel van Bendien

Het behoud en de restauratie zijn mogelijk, de kunstenaar stemt ermee in, maar waar moet men ermee heen? Er staat al genoeg opgeslagen cultuurgoed te verkommeren, als het er nog is, waaronder de gevel van Bendien en kunstwerken die ooit in de openbare ruimte stonden.

Volgens wethouder Van Wijk zijn er twee aangename mogelijkheden ter herplaatsing: in het talud van de toekomstige haven in het stadscentrum én de openbare binnentuin die zal ontstaan tussen enerzijds de nieuwbouw op de hoek van het Marktplein en de Wierdensestraat en anderzijds de verbouwde opgeknapt en verbouwde panden van Ledeboerbank en Paleis van Justitie.

Op groot papier

Schoenaker, de inmiddels 94-jarige wereldwijd bekende glazenier, ook winnaar van de Cultuurprijs van Overijssel, zegt nog precies te weten hoe het kunstwerk van 280 bij 420 meter destijds is aangebracht. Het is eerst in spiegelbeeld op een groot papier geplakt en vervolgens is het in delen op de muur gemaakt. Een speciale firma uit Tegelen heeft hem daar destijds bij geholpen.

Voor de stad, de verhalen over de stad en de geschiedenis van de stad zegt het mozaïek van Eltem veel. Er zou eigenlijk ook een boek van moeten komen. Er is de afgelopen jaren al genoeg uit het straatbeeld gesloopt en uit het collectieve geheugen gewist.