Sport/politiek en de interactie

Alle raadsleden uit Almelo zijn deze week in beweging gezet door Sportbedrijf Almelo, dat een ronde langs de velden hield om de waarde van sport voor het voetlicht te plaatsen. Dat zou in de verkiezingsprogramma's tot uiting komen. Het belang van sport en bewegen verdient volgens directeur Busscher van Sportbedrijf Almelo een plek in het collegeprogramma dat na de verkiezingen tot stand moet komen.

Sportbedrijf Almelo maakte van dit moment gebruik om de politiek te informeren. De aspecten zorg, participatie, onderwijs en de sportvereniging kwamen aan bod in diverse best practices. Hieruit blijkt de maatschappelijke waarde van sport binnen de gemeente Almelo. Busscher daarover: 'Wij vinden het belangrijk om alle politieke partijen de meerwaarde van sport als middel te laten zien. De (geboekte) resultaten raken meer sociale domeinen dan alleen sport. Daar willen we graag meer inzicht in geven.'

Vervolgens nam Liselot ter Harmsel van Sportservice Overijssel de raadsleden mee in het thema Sport & Gezondheid. Ze vertelde over de positieve invloed van sport en bewegen op de gezondheid. Het resultaat van sport als middel, dat in Almelo als veelvuldig wordt ingezet. De raadsleden werden vervolgens meegenomen voor een rondleiding en ervoeren zij de veelzijdigheid van Het Sportpark. De vertegenwoordiging van de basisscholen (Het Letterveld en Step) deelden de meerwaarde van de combinatiefunctionaris op de scholen. De combinatiefunctionaris van Sportbedrijf Almelo deelde enkele resultaten mee die na één jaar bereikt zijn. De voor de hand liggende conclusie: kinderen die beter bewegingsonderwijs krijgen, presteren ook beter op school, Verder werden met de Heracles-bus bezoeken gebracht aan de tennisclub Veenhorst, de voetbalclub ASV'57 te Aadorp en de korfbalvereniging Achilles, alle drie deelnemers aan het project Actief Betrokken Club dat de maatschappelijke meerwaarde van de vereniging door sport als middel inzet. Edwin Kamp van ROC van Twente (entreeopleiding) ) besloot de avond met de uitleg van de samenwerking tussen de opleiding en de sportvereniging. Win-win natuurlijk. Er is in januari een politiek debat over sport in Almelo.