Het college van burgemeester en wethouders vindt dat de gemeenteraad van Almelo beter moet vergaderen en meer op hoofdlijnen bezig zou moeten zijn. Dat schrijft het college in een brief die de begrotingsstukken begeleidt waarover de raad de komende weken zal debatteren.

Het is om te beginnen een beetje de hond die de baas wil aanlijnen. Want de gemeenteraad is in de lokale democratie de baas en het college voert de bevelen van de raad uit. En de raad bepaalt de hoofdlijnen. Het college heeft in zijn hok met twee torens honderden ambtenaren ter beschikking en daar komt veel beleid uit, het college selecteert en brengt voorstellen naar de gemeenteraad, die daar ja of nee tegen zegt. In die ze zin is de raad de baas van de kennel en zijn raadsvergaderingen kynologische cursussen. Als er al vermanend moet worden gesproken, dan door de gemeenteraad.

Goed, nu blaft de hond naar de baas. Daar moet korte metten mee worden gemaakt, nee, geen dierenmishandeling, maar een valse hond moet wel even voelen wat de verhoudingen zijn en waar Abraham de Frolic-frutsels en de Bonzo-brokjes haalt. De raad geeft speelruimte, regelt uitlaatplekken en laat een paleisachtig hondenhok optrekken, allemaal om het college zijn werk te kunnen laten doen. Niet om van de hond te horen dat de baas de verkeerde prioriteiten stelt en meer verantwoordelijkheid moeten nemen.

Er is, zoals bij alles, ook een andere kant. Misschien geeft de raad te veel ruimte aan het college en krijgen de raadsleden nu het deksel op de neus. Want de raad laat vaak met zich sollen. Vorige week werd een vergadering van de gemeenteraad afgelast. De reden was dat Provinciale Staten van Overijssel zich zouden verwaardigen naar Almelo te komen. Opeens was het college het slijmerige schoothondje dat bij de baasjes van Zwolle in het gevlei wenste te komen en achteloos een belangrijke afspraak met zijn eigen baas, de volksvertegenwoordiging van Almelo, hoppatee cancelde. Puur om te proberen wat muntgeld van de provincie los te peuteren door rechtop te zitten en pootjes te geven. Welk een lamentabele vertoning! Goed zo, hij is braaf. Als de provincie beveelt, ligt het college op de rug en gaat de raad er dociel naast liggen. En hoeveel vertegenwoordigers van de Staten van Overijssel waren er nou helemaal!

Het wordt tijd dat er iets verandert. Niet zoals het college schrijft door de gemeenteraad andere keuzes te laten maken. Misschien moet de raad wél veel duidelijker zijn. De gemeenteraad stelt de wethouders aan en zou disfunctionerende schepenen niet moeten laten bungelen, zoals de stuntelende gelegenheidswethouders Cornelissen en Ten Seldam van SP respectievelijk CDA. Ze leggen raadsbesluiten naast zich neer, houden de boel op en raken verstrikt in hun eigen en hun ambtelijke onvermogen. Er zijn deze raadsperiode twee wethouders om minder weggestuurd. En burgemeester Gerritsen moet als voorzitter van raad en college aan het verstand worden gebracht dat de raad staatsrechtelijk het hoogste orgaan is om daar vervolgens ook naar handelen en anders fiets snel weg wezen.

Scipio