Afbeelding
Foto: Marinus Blaak (Gele Raaf)

Provincie pakt regie bij wel of geen Hornbach

ALMELO - Of er een Hornbach-vestiging in de stad komt, op de hoek van Bornerbroeksestraat en de Frederik van Eedenstraat, hangt niet meer van de gemeente Almelo af, maar van de provincie Overijssel.

Hoewel verantwoordelijk gedeputeerde Van Haaf eerder geen noodzaak zag, gaat de provincie nu toch bekijken of er markttechnisch zowel in Almelo als in Enschede plaats is voor een bouwmarkt van Hornbach. Daarbij wordt ook overwogen dat op de Westermaat in Hengelo, tussen Almelo en Enschede, al een vestiging van Bauhaus staat. Niet alleen dreigt overcapaciteit, tevens bestaat het gevaar van toenemende leegstand in de binnensteden.

Ook de Sociaal-Economische Raad (SER) Overijssel adviseerde een sturende rol, maar Van Haaf legde dat advies aanvankelijk dus naast zich neer. Ondertussen lopen er wel rechtszaken, onder meer van concerns als Praxis, Gamma en Intratuin, die vrezen dat ze uit de markt worden geconcurreerd. De Belangen Alliantie Detailhandel Twente (BADT), INretail, MKB Midden Nederland, vastgoedkoepel IVBN en diverse andere belangenorganisaties riepen de provincie al op om tot regionale afstemming te komen.

Tijdens de bijeenkomst, die eerder deze maand werd gehouden, konden de verantwoordelijk wethouders van Borne, Hof van Twente, Rijssen-Holten, Tubbergen en Twenterand hun visie op het vestigingsplan van Hornbach in Almelo geven. Daarbij gaven diverse gemeenten expliciet aan dat ze ook impact verwachten van Bauhaus in Hengelo en de beoogde Hornbach in Enschede. De voornaamste zorgen zijn de gevolgen op de winkelleegstand door het bestaande overaanbod, de effecten op de werkgelegenheid in de buurgemeenten en de bredere impact op de regio als er straks drie megabouwmarkten in de regio geopend zijn.

De provincie gaat nu onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar de megabouwmarktplannen om een beter beeld van de gevolgen te krijgen. Wat dit betekent voor de lopende bestemmingsplanprocedure in Enschede is nog onbekend. Recent deelde wethouder Hatenboer van Enschede mee dat Hornbach zeker in Enschede komt en dat hij had begrepen dat Almelo het wel zou kunnen schudden.