Afbeelding
Foto:

Indringende expositie Almelose fotografe in Enschede

ALMELO/ENSCHEDE – In de verbijzonderde expressie toont zich (tenminste een deel van) de waarheid, en veel meer kun je niet bereiken. Het begeestert de in Almelo geboren fotograaf Inge Hondebrink, een puur Almelose naam: Hondebrink. Haar serie Next Stop Palookaville geeft een letterlijk indringend beeld van een groep mensen die Amerika doorkruisen met de Greyhound-bus. De serie is vanaf zondag ruim een maand te zien bij Beeld & Aambeeld te Enschede.

De in 1960 in Almelo geboren en thans in Nijmegen woonachtige Hondebrink. Zij is een gedreven en betrokken fotograaf (en filmer) en start vaak projecten over onderwerpen die haar sterk persoonlijk raken. Met de camera brengt zij mensen en verhalen in een onorthodoxe stijl tot leven. Of zij nu beroemd, gehandicapt, oud, jong of mooi zijn, iedereen is voor haar een uniek onderwerp. Dit blijkt ook uit haar serie Next Stop Palookaville.

Wie in Amerika geen creditcard heeft, is voor lange reizen aangewezen op de Greyhound, de buslijn voor outsiders. Hondebrink reisde vijfduizend kilometer mee en portretteerde de passagiers. Een roadtrip door het ruige Amerika. Ben was op zijn zeventiende een gevaar voor de samenleving. Nog één misstap en hij zou levenslang de bak in gaan. Nu, acht jaar later, heeft hij zijn leven radicaal veranderd. Hij denkt nog wel dagelijks aan zijn tweede poging tot moord. Melissa reist met zoon Russell (4) terug naar Seattle. Ze was in Tennessee om haar zieke vader te verzorgen, maar kreeg ruzie met diens nieuwe vrouw. De reis zal vier dagen duren. Chrissie is vanochtend na twee jaar vrijgekomen. In de gevangenis kickte ze af. Ze is op weg naar een halfway-home. Daar moet ze wennen aan een leven zonder drugs.

De tentoonstelling is interactief. Via QR-code's bij de foto's kunnen de verhalen ook worden beluisterd. Het project Next Stop Palookaville heeft zijn weerslag gevonden in een gelijknamig boek en was vorig jaar genomineerd voor de VOJN-Awards, de jaarlijkse prijzen voor de beste internetjournalistiek van Nederland.

De tentoonstelling bij galerie Beeld & Aambeeld aan de Walstraat te Enschede gaat zondag 8 oktober van start als tweede onderdeel van een openingenestafette, waaraan ook Fotogalerie Objektief en Arendsmanhuis meedoen. De expositie Next Stop Palookaville" duurt tot en met zaterdag 18 november.