Afbeelding
Foto: archief HvB

Gevangenis van (ka)Toen en Nu

ALMELO - Het moet een feest van het gevang worden in Het Huis van Katoen en Nu te Almelo: een expositie getiteld Vijfhonderd Jaar gevangenis(straf) in Nederland en Almelo. Dat lijkt wel (s)nor te zitten.

De tentoonstelling is tot stand gekomen door een samenwerking met (oud-)medewerkers van de Penitentiaire Inrichting Almelo, zeg maar De Karelskamp. De expositie laat zien hoe in Nederland in de afgelopen halve millennium - zeg maar sinds Maarten Luther - naar misdaad, geboefte en straf heeft gekeken. Ook is er aandacht voor de bijzondere geschiedenis van het oude Huis van Bewaring aan de Marktstraat, tegenwoordig een hotel, alsmede de huidige visie op het gevangeniswezen. En wellicht voor de gevaren die om de zoveel tijd opdoemen ter zake pogingen van 'Den Haag' (departementale ambtenaren van justitie) de petoet in Almelo te sluiten.

Directeur en schoonpapa

Uniek is dat de de baas van de gevangenis bij hoge uitzondering bereid was om mee te werken en zelfs besloten heeft de deuren in het najaar een aantal keren (even) open te zetten. Dat tekent de huidige leiding, want directeur Ton Golstein houdt wel van onorthodoxe maatregelen, wat hij gemeen heeft met wijlen zijn markante schoonvader Joop Schepers, het kleurrijke raadslid uit de tijd dat raadszalen nog geen open gevangenissen waren. Golstein zou zijn schoonvader, had die nog geleefd, zó aanstellen als communicatiemedewerker.

Bijzondere objecten

Een groep vrijwilligers heeft veel energie gestoken in het inrichten van de expositie: twintig panelen en een wand met diverse historische gebruiksvoorwerpen plus beschrijving. Daarnaast wordt ook een aantal bijzondere objecten getoond, zoals werkkleding van een gedetineerde uit de jaren dertig en een oude celdeur uit dezelfde periode. Op een drietal zaterdagen in het najaar wordt (toch bijzonder voor een gevangenis) open huis gehouden in De Karelskamp, om bezoekers te laten kennismaken met het hedendaagse cachot: zodat men zich een beeld kan vormen bij de verhalen van de vox populi. De expositie is te bezichtigen tot het einde van dit jaar, van woensdag tot en met zaterdag van elf tot vijf.