Afbeelding
Foto: Coen Mulder

Het is voorbij, het verzet heeft gekraakt in stad en ommeland

ALMELO – Vier weken lang stond Almelo in het teken van het theaterspektakel Het Verzet Kraakt. Er waren 22 voorstellingen, er kwamen bijkans 28.000 toeschouwers en de stads-trots zwol aan.

Hoe snel kan het gaan, zowel opkomst als aftocht, want binnen twee dagen was alles weg: de tribunes, de decors, de mensen – alles. De laatste verbeelding van de overval op het Almelose filiaal van de Nederlandsche Bank aan de Wierdensestraat in november 1944 is gepleegd, de geschiedenis van heldengoed en hufterbloed verteld, alles moedwil en misverstand, om te spreken met W. F. Hermans, die ooit de Loolee te Almelo beschreef.

Volgens producent Gerard Cornelisse is het waanzinnige succes van de theaterproductie/musical te danken aan stad, streek, honderden vrijwilligers, vele sponsors en de ruime medewerking van gemeenten. Het publiek was in overwegende mate enthousiast (euforie werkt altijd aanstekelijk en applaudisseren doet klappen) en de rust keert weer op Indië te Almelo. Het terrein wordt nog deze week wee opgeleverd aan eigenaar Ter Steege Bouw te Rijssen een nieuwe woonwijk realiseert.

Gaten in de markt

Cornelisse gaat zich richten op gaten in markt met soortgelijke producties in Hengelo (2018 over anderhalve eeuw Stork) en Enschede (over honderd jaar Ariëns).