Grote liefde

Op een zomerse dag rij ik naar een mevrouw waarvan die ochtend haar man is overleden. Ze wacht me al op bij de deur. Zodra ze me vertelt over het overlijden van haar grote liefde, barst ze in huilen uit.

Al ruim 50 jaar zijn ze getrouwd, kinderen hebben ze nooit mogen krijgen. Een groot gemis, maar ze hadden elkaar. Nu realiseert ze zich dat ze alleen verder moet. Haar man heeft nog een broer en zijzelf een ongetrouwde zus. Beiden ziekelijk en niet meer volledig bij de tijd. Al pratend geeft ze me een kijkje in hun leven en merk ik dat ze zeer goed contact heeft met haar buren en vrienden.

We praten uitgebreid over de uitvaart en de afscheidsdienst en in hoofdlijnen geven we deze in ons eerste gesprek vorm. Haar man wil ze graag thuis in de woonkamer bij zich hebben. Er wordt een mooi hoekje gecreëerd, waar haar man in de kist komt te liggen. Telkens als ik haar bezoek zit ze steevast naast hem. De ene keer met een fotoboek op schoot, de andere keer voor zich uitstarend. Iedere keer krijg ik een heerlijk kopje koffie en vertelt ze me over
haar grote liefde. Hoewel er veel mensen op bezoek zijn geweest, is ze deze dagen het liefst alleen met hem en hun herinneringen.

De afscheidsplechtigheid is klein en intiem. We zitten rond de kist en terwijl we koffie, thee en een broodje nuttigen, halen de aanwezigen herinneringen op. Het is mooi om te zien hoe alle vrienden en buren zich om haar bekommeren.

Samen met haar breng ik haar grote liefde, waar ik prachtige verhalen over heb gehoord, naar het crematorium in Diepenveen. Onderweg vertelt ze me hoeveel hij van haar hield en hóe waardevol het leven was met hem. Ze pakt mijn hand en laat me weten dat ik, door mijn luisterend oor, haar heel dierbaar ben geworden.

Als we samen haar man naar binnen hebben gebracht en in de koffiekamer een laatste kopje koffie drinken, laat ik haar voor de allerlaatste keer alleen. Met haar grote liefde...

De columns van Herald en zijn collega's zijn gebundeld in een boekje,'Bijzondere verhalen over afscheid', hiervan is een tweede uitgave verschenen. Deze tweede bundel kunt u gratis bestellen door een email met uw adresgegevens en de code HVA te zenden aan bedrijfsbureau.hengelo@yarden.nl.