Ook extra kansen op arbeidsmarkt Almelo

ALMELO – De veertien Twentse gemeenten kopen per jaar voor ongeveer een miljard euro in voor projecten, variërend van de aanleg van een weg tot de schoonmaak van het stadhuis, en van de inkoop van kantoormeubilair tot het vervoer met de Regiotaxi.

Op al deze opdrachten is het SROI-beleid van toepassing, wat staat voor Social Return On Investment, of in gewoon Nederlands; iets terugdoen voor de samenleving. Dat gebeurt werkplekken te creëren voor werkzoekenden of mensen met een arbeidshandicap of stageplekken aan te bieden. Op deze manier krijgen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een duwtje in de rug.

Subregio's

Er zijn in Twente drie subregio's; Almelo, Hengelo en Enschede. SROI-coördinator Paulus van de subregio Almelo helpt ondernemers om aan hun SROI-verplichtingen te voldoen. 'Er is nog geen eenduidig landelijk beleid, dus voor ondernemers kan het best lastig zijn dat niet elke gemeente in Nederland dezelfde spelregels hanteert. In Twente hebben we daarom de handen ineengeslagen. We werken bovendien nauw samen met de Regio Zwolle, zodat we in heel Overijssel nagenoeg dezelfde spelregels hebben.'

Percentages

Wanneer een ondernemer een opdracht vanuit een gemeente krijgt, moet hij een percentage van de opdrachtwaarde inzetten voor social return. De hoogte houdt verband met de vraag hoe arbeidsintensief de klus is. 'Bij het schoonmaken van gebouwen kun je meer mensen inzetten dan bij het leveren van bureaustoelen. Daarom werken we met twee verschillende percentages, afhankelijk van de opdracht', zegt Paulus over de werkwijze en de benadering.