Afbeelding
Foto: publieke geest

Verkoop van Kolkschool ketst af; Langius stuit op muur

ALMELO – De verkoop van het pand De Kolk in de Zuidelijke Binnenstad ligt weer open nu de gemeenteraad een stokje heeft gestoken voor de verkoop aan het bedrijf Kloos2. Het was een pijnlijk debat voor wethouder Langius van de ChristenUnie. De meerderheid vond zijn voorstel tot verkoop voor 320.000 euro ronduit slecht.

Volgens de tegenstemmers is het monumentale gebouw, waar appartementen van zouden worden gemaakt, veel meer waard dan het bedrag waar de wethouder van Financiën en Vastgoed het voor van de hand wilde doen. Gezegd werd dat andere aannemers er het dubbele voor willen neertellen, zeker met de parkeerplaatsen erbij.

Verder was het huidige gebruik van de voormalige hogere bestuursschool (later wijkcentrum) door de Turkse arbeidersvereniging ATIB en het troetelkind van de cultuur Paco Plumtrek (kleine popconcerten) reden voor 18 van de 32 aanwezige raadsleden tegen de verkoop te stemmen. Eerst een oplossing, dan pas een afstoting.In politiek opzicht viel op dat twee van de drie SP'ers (leidsman Hakse en nieuwkomer Van der Ven) tegenstemden en dat ook de VVD een verdeeld huis was, want de liberale raadsleden Loupatty en Van den Ham lieten zich niks gelegen liggen aan de ambitieuze kroonprinsen Pauwels (fractieleider) en Maathuis (vicevoorzitter van de raad) die wél wilden verkopen, hetgeen leidde van verdeeldheid in eigen huis. Voor de uitslag van de stemming (drie van de 35 raadsleden absent) zie bijgaande illustratie.

Naar de mening van Langius frustreert de raad door het collegevoorstel af te wijzen het door diezelfde raad vastgestelde beleid. En dat frustreerde hem dan weer. Volgens de wethouder is snelle verkoop namelijk het beste voor de stad: herontwikkeling van een historisch pand, tegen een goede prijs en een verbetering van dit deel van her centrum, indachtig de opdracht van de gemeenteraad om gezien de financiële positie van Almelo fors te saneren in de stedelijke vastgoedportefeuille.