Afbeelding
Foto: Boessenkool

Kamp looft innovatiekracht machinebedrijf Boessenkool

ALMELO – In de nadagen van zijn ministerschap (er schijnt binnenkort een nieuw kabinet aan te treden) bezocht minister Kamp van Economische Zaken het bedrijf Boessenkool in Almelo.

De bewindsman, woonachtig in Diepenheim, stak de loftrompet over het innovatieve vermogen en het getoonde ondernemerschap. ´Door het ontwikkelen van veel machines en apparaten worden hier maatschappelijke problemen in onder andere de agro, bij defensie en in de energiesector daadwerkelijk opgelost´ aldus de minister in een communiqué. Kamp vindt dat Boessenkool een voorbeeldfunctie vervult. Van een gedegen en vakkundige machinefabriek verbreedde het bedrijf zijn basis door met kennis en kunde machines te ontwerpen en te produceren die vervolgens 'functioneel op de markt' komen.

Boessenkool heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in de bouw van drie nieuwe hallen, met een vrije werkhoogte tot dertien meter, richting de Plesmanweg, waar het bedrijf de vroegere oriëntatie op de kanaalkant van het bedrijf had. Naast een geïnstalleerd hijsvermogen van 120 ton(!) staan de fabrieksruimtes vol met een keur aan metaalbewerkingsmachines in de grootste formaten die in Europa voorkomen.

Drone

Een in eerste instantie voor de landbouw ontworpen drone heeft een draagvermogen van vijfhonderd kilo. Hij is daarmee eveneens geschikt voor andere toepassingen en zal in veel gevallen een helikopter kunnen vervangen. Eenzelfde of zelfs betere prestaties voor aanzienlijk minder kosten en geen gevaar voor bemanning. Het sprak de minister ook bijzonder aan dat het onbemand vliegen en besturen,de drone heel geschikt maakt voor de inzet bij gevaarlijke operaties. Defensie, brandweer, natuurbeheer en anderen zijn inmiddels bijzonder geïnteresseerd en er worden testen uitgevoerd.

Boessenkool produceert ook vliegwielen. De apparaten kunnen stroom- en frequentiepieken in elektriciteitsnetten of bij elektro-intensieve fabrieken met grillig gebruik opvangen en uitvlakken. Ook zijn de installaties geschikt voor energieopslag. Met deze nieuwe vliegwieltechniek is de eerste minipowerinstallatie tot stand gekomen voor netbeheerder Tennet waarmee men tot negen Megawatt piekshaving op het openbare net kan realiseren.