Afbeelding
Foto: Han Pape

Vroeg-signalering misère bij jeugd goedkoop en effectief

ALMELO – Een proef met de inzet van praktijkondersteuners bij zes huisartsen in Almelo is uitstekend verlopen. De huisartsen kunnen in hun praktijk hulp krijgen van ondersteuners die vooral gespitst zijn op vormen van jeugdproblematiek.

De zogehetenJeugd Geestelijke Gezondheidszorg (Jeugd GGZ) is de meest gebruikte vorm van jeugdhulp uit de Jeugdwet. Huisartsen verwijzen qualitate tot nu toe het meest door. De praktijkondersteuners zijn erin getraind om bij jeugdproblematiek alle facetten volledig te bekijken, dus niet alleen het kind, maar ook naar de omgeving waarin het opgroeit, zoals de gezinssituatie en de schoolsetting. Het zijn allemaal factoren die meespelen. Bovendien hebben de ondersteuners specifieke kennis van de maatschappelijke omgeving en alternatieve vormen van hulp en (gezins)ondersteuning.

Ook elders

Verwijzing naar Jeugd GGZ kan hiermee in bijna de helft van de gevallen worden voorkomen, zo blijkt uit de proefondervindelijk onderzoek, op basis van ervaringsstatistieken. Overigens is en wordt het fenomeen van de praktijkondersteuner Jeugd GGZ ook elders in de regio beproefd. Voor het zomerreces liet wethouder Van Wijk al weten dat praktijkondersteuners, voor wie de gemeente Almelo een deel van de kosten betaalt, hogere uitgaven in de toekomst voorkómt.

Laagdrempelige hulp

Het past volgens de wethouder prima in het verlengde van het streven van de gemeente Almelo naar vroeg-signalering van problemen bij kinderen/jongeren. De gezamenlijke aanpak bij gesignaleerde problemen en/of risicofactoren zou tot een klantvriendelijke en laagdrempelige hulpverlening aan kind en gezin leiden, wat uiteindelijk ook een besparing oplevert in de uitgaven voor Jeugd GGZ.