Afbeelding
Foto: Coen Mulder

Van alles te doen in herrijzend Almelo met cultuur en natuur

ALMELO – Er was vrij naar het stedelijke volkslied weer van alles te doen in Almelo. De activiteiten in de stad in de steigers trokken veel belangstelling. Van acrobatiek tot volksmuziek, van sport en cultuur tot natuur, ter land, ter vijver en in de lucht.

Ook dit jaar was het tweede weekend van september ingeruimd voor legio festiviteiten, van rariteiten en curiositeiten tot noviteiten en kleurenkrijten, onder met welluidende motto Almelo op 't Rabat, met zaterdag een keur aan artiesten in het kader van het internationale straattheater en zondag de start van het culturele seizoen. Legio artiesten lieten hun publiek juichen of joegen, zoals de acrobaten met verve deden, het publiek extatische schrik aan.

Artiesten

De artiesten gebruikten de gehele Grotestraat-Noord, de gehele Koornmarkt en een deel van de Grotestraat-Zuid, tot en met het Amaliaplein, als podium voor hun kunsten en fratsen, terwijl enkelen zich ook in de passages waagden om hun kunnen te laten zien of zich tussen de kramen op het Marktplein begaven teneinde de bezoekers te verpozen en te verbazen met acrobatiek van een soms letterlijk bloedstollend hoog gehalte. Ook waren er dansperformances, bliezen orkesten swing en sfeer in de stad. Kinderen en ouders vergaapten zich om het hardst.

Koopzondag

En dan was het zondag ook nog eens koopzondag, met artiesten op straat, in winkels en katoenhuizen. Om nou te zeggen dat het hoogzomer was, nee, maar er vielen behalve regendruppels ook stofgoudpegels uit het zwerk boven de stad.

Keltisch

Voor wie de idylle van een natuurlijk decor prefereerde stonden Jeroen Drost en Jan Willem van Hasselt als duo Fin M'Coul in het feeërieke Beeklustpark. De mythische en mystieke muziek, in de traditie van Dubliners en Chieftains, deed oude tijden herleven. Van de Kelten ja, maar ook van Van the Man, die dit jaar precies een halve eeuw geleden optrad in De Kei…