Individuele studietoeslag voor studenten met beperking

TWENTE - Je wilt dolgraag studeren, maar door je handicap of beperking kun je moeilijk een bijbaantje krijgen. Gelukkig is er een mogelijkheid om een individuele toeslag te krijgen. Maar: helaas is nog lang niet iedereen op de hoogte van deze toeslag...

Daarom is ook het Werkplein Twente bezig om deze regeling te promoten bij de Twentse scholen. De regeling omvat, kort gezegd, dat studenten van 18 jaar of ouder met een lichamelijke of psychische beperking een toeslag kunnen krijgen ter compensatie van het feit dat ze geen bijbaan kunnen nemen. Ze moeten dan wel al onder een bepaald inkomen vallen. De regeling moet een extra stimulans zijn voor deze kwetsbare groep om toch te kiezen voor een opleiding. De veertien Twentse gemeenten stimuleren zo dat jongeren van 18 jaar en ouder een opleiding (blijven) volgen. Het afronden van een opleiding vergroot namelijk de kans op een baan. De toeslag is ook bedoeld voor jongeren die praktijkonderwijs (PRO), clusteronderwijs of onderwijs voor zeer moeilijk lerende kinderen (ZMLK) volgen.

Voorwaarden
Om voor de Individuele Studietoeslag in aanmerking te komen, dienen de scholieren en studenten aan een aantal voorwaarden te voldoen. Zij moeten 18 jaar of ouder zijn, een opleiding volgen waarbij zij recht hebben op studiefinanciering. (WSF) of tegemoetkoming schoolkosten (WTOS), een arbeidsbeperking hebben waardoor zij niet in staat zijn naast hun opleiding te werken en niet meer vermogen hebben dan € 5.940,- (alleenstaande) of € 11.880,- (alleenstaande ouder, echtpaar of samenwonenden). De laatste eis: ze moeten opgenomen zijn in het doelgroepenregister.

Wettelijke bepaling
De toeslag is een wettelijke bepaling vanuit de Participatiewet en de veertien Twentse gemeenten hebben gezamenlijk besloten deze regeling te harmoniseren. De studietoeslag bedraagt in bijna alle
Twentse gemeenten € 100,- per maand. De studenten en scholieren kunnen deze toeslag aanvragen bij de gemeente waarin zij woonachtig zijn.